Seed Forum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Seed Forum er et nettverk av samarbeidende stiftelser på tvers av landegrenser[1], etablert i 2002. Seed Forums formål er å bidra med å skaffe finansiering[2] av nyetablerte selskap, typisk kalt start-ups. Disse søker som regel risikokapital, i tillegg til ulike former for etablererstipend fra Innovasjon Norge og andre ordninger. Med tiden har Seed Forum også involvert seg i generelle utdanningsprogrammer og bistandsarbeid[3].

Historie[rediger | rediger kilde]

I 2001 ble Steinar Hoel Korsmo hentet til Campus Kjeller (nå Kjeller Innovasjon), for å forsøke å finne løsninger på tilgang til risikokapital for nyetableringer. Seed Forum deltok i 2006 med å sette i gang Oslo Innovation Week. Seed Forum fikk raskt et internasjonalt fokus, og er i dag en verdensomspennende aktivitet i over 50 land. Seed Forum drifter seks innovasjonsentre kalt iHUB, i de tre landene Ukraina, Moldova og Georgia. Det største av disse, som ligger i Kiev er offisielt UNESCO-UNEVOC[4] senter. Seed Forum bistår totalt mer enn tusen start-ups pr år, og lar dem presentere sine forretningsideer for tidligfase-investorer. Over tusen norske selskaper har så langt presentert seg på Seed Forum i Norge og internasjonalt. Det er gjennomført over sytti investorpresentasjoner i regi av Seed Forumi Norge siden starten i 2002.

Seed Forum-prosessen[rediger | rediger kilde]

Seed Forum tilbyr et utdanning for oppstartsvirksomheter.[5][6]. Selskap som er modne for å presentere for investorer velges så ut og deltar på samlinger med investorer tilstede. Seed Forum krever til forskjell fra de fleste akseleratorerprogram ikke en eierandel i selskapene som deltar. På investorkonferansene presenterer selskapene sine forretningsideer for engelinvestorer, venturekapitaliser og andre med interesse for tidligfase-investeringer.

Innovasjon som bistandsarbeid[rediger | rediger kilde]

Seed Forum har i mange år engasjert seg for å skape et volum av nye bedrifter som en metode for å yte bistand til områder som trenger utviklingshjelp. Et eksempel på dette arbeidet er iHUB-sentrene som har blitt skapt med støtte fra Utenriksdepartementet[7].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Selskaper i startfasen møter investorer på Seed Forum». «Seed Forum er et globalt nettverk av nasjonale «not-for-profit»-stiftelser, med nasjonale representanter i mer enn 40 land.» 
  2. ^ Aksel Mjøs, m.fl. «NOU 2018: 5 Kapital i omstillingens tid — Næringslivets tilgang til kapital». «Seed Forum er en internasjonal stiftelse med hovedsete i London. Seed Forum ble etablert i Norge i 2002, som en del av et globalt konsept med nasjonale representanter i mer enn 40 land. Organisasjonen driver både med kobling av bedrifter og investorer, og opplæring av gründere i form av pitchtrening.» 
  3. ^ Elsbeth Tronstad. «Innlegg på Seed Forum» (engelsk). «Since its establishment in 2002, Seed Forum has grown into a global phenomenon with a presence in more than 40 countries.» 
  4. ^ «UNEVOC Network Portal - iHUB Page». Unesco. «iHUB innovation and entrepreneurship center is a network of educational centres of innovation and entrepreneurship, established and operated by Seed Forum» 
  5. ^ Christoffer Sapienza. «Slik lykkes du med pitchingen». DNB. Arkivert fra originalen 28. mai 2018. «Utfordringen ligger i å forstå tankesettet til en investor» 
  6. ^ Tarjei Langeland (28. mai 2018). «Investorklare». Aksello. Besøkt 28. mai 2018. 
  7. ^ «Seed Forum, Klitschko and Norway open Kyiv tech coworking office (PHOTOS) - May. 26, 2017». KyivPost (engelsk). Besøkt 28. mai 2018.