Sediment

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Sedimenter)
Hopp til navigering Hopp til søk

Sedimenter er små partikler som kan bli transportert av vann eller et annet medium, og som med tiden legger seg ned på bunnen til et lag med faste partikler, i vann eller annen væske.

Sedimentasjon eller avsetning heter det når materiale legger seg til ro i et lag på bunnen.

Sedimenter kan også bli transportert av vind (eolisk) eller isbreer. Sanddyner i ørkener er eksempler på eolisk transport av sedimenter. Morenebanker er is-transporterte sedimenter. Alle sediment-typer har forskjellige sedimenterings-hastigheter, bestemt av partiklenes kornstørrelse, volum, tetthet og form samt vannets viskositet, som varierer med temperaturen.

Sedimenttransport[rediger | rediger kilde]

Elver[rediger | rediger kilde]

I en væske, for eksempel vann som renner, er det en gitt mengde partikler som kan transporteres. Sedimentpartiklenes fallhastighet blir bestemt av Stokes lov:

w er sedimentpartiklenes fallhastighet, ρ er tetthetene til partiklene (p og f er partikkel- og væske-tetthet), g er gravitasjonsakselerasjonen og μ er den dynamiske viskositeten til væsken. Hvis oppadgående strømhastighet er større enn sedimentpartiklenes fallhastighet, vil sedimentene bli transportert nedover elven istedenfor å legge seg som et lag på bunnen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.