Scotch egg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Scotch egg

Scotch egg er en engelsk rett bestående av et hardkokt egg omgitt av kjøttfarse som rulles i strøkavring og frityrstekes. Scotch egg serveres vanligvis med salat og pickles. Retten ble først produsert av delikatesseforretningen Fortnum & Mason i London i 1738, og er et av de tidligste eksempler på ferdigmat. Opprinnelsen til navnet er uklar – retten har ingen forbindelse med Skottland.

Scotch egg har i Storbritannia tradisjonelt vært brukt til picnic, laga for å spises fersk. I seinere tid har scotch egg fått et renommé som lavstatusmat etter hvert som plastikkpakka utgaver med simpel kjøttfarse er kommet på menyen hos bensinstasjoner og fast-food-kjeder. Miniutgaver av scotch eggs selges i britiske supermarkeder under navn som «savoury egg bites», «picnic eggs» eller liknende. Mange av disse har hakka egg som fyll og kan ha majones som tilbehør.

Scotch egg har i åras løp spredt seg til mye av den engelsktalende verden. I USA kan en få scotch egg i såkalte English-style puber og spisesteder; da er de gjerne servert varme med ulike dressinger eller varm sennepssaus.