Scotch egg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Scotch egg

Scotch egg er en engelsk rett bestående av et hardkokt egg omgitt av kjøttfarse som rulles i strøkavring og frityrstekes. Scotch egg serveres vanligvis med salat og pickles. Retten ble først produsert av delikatesseforretningen Fortnum & Mason i London i 1738, og er et av de tidligste eksempler på ferdigmat. Opprinnelsen til navnet er uklar – retten har ingen forbindelse med Skottland.

Scotch egg har i Storbritannia tradisjonelt vært brukt til picnic, laga for å spises fersk. I seinere tid har scotch egg fått et renommé som lavstatusmat etter hvert som plastikkpakka utgaver med simpel kjøttfarse er kommet på menyen hos bensinstasjoner og fast-food-kjeder. Miniutgaver av scotch eggs selges i britiske supermarkeder under navn som «savoury egg bites», «picnic eggs» eller liknende. Mange av disse har hakka egg som fyll og kan ha majones som tilbehør.

Scotch egg har i åras løp spredt seg til mye av den engelsktalende verden. I USA kan en få scotch egg i såkalte English-style puber og spisesteder; da er de gjerne servert varme med ulike dressinger eller varm sennepssaus.