Scandinavian School of Brussels

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Château d'Argenteuil, som har skolens kantine blant annet.

Den Skandinaviske Skolen i Brussel (Scandinavian School of Brussels, forkortelse SSB) er en skole som ligger i Waterloo i Belgia. Skolen har ca. 400 elever i alderen 2-19 år fordelt på forskjellige trinn. Skolen kan tilby barnehage, grunnskole og videregående skole. Elevene kommer hovedsakelig fra Norge, Sverige, Danmark og Finland, men også islendinger har mulighet til å få en skoleplass. SSB følger de ulike nasjonale læreplanene i svensk og norsk i både grunnskolen og på videregående. Grunnskolen følger i tillegg den finske læreplanen, men på videregående må finske elever velge mellom den svenske læreplanen og International Baccalaureate (IB). Danskene følger det norske programmet på grunnskolen, og på videregående må de ta IB.

Skolen har per i dag ca. 50 lærere fra 13 forskjellige land. De underviser på engelsk, fransk og nordiske språk. Elevene har i tillegg mulighet til å studere spansk. Skolen har også et internat som i dag holder ca. 50 ungdommer i alderen 15-19 år.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den skandinaviske skolen i Brussel er fra gammelt av kalt Ecole Reine Astrid. Skolen ble først opprettet i 1973 som en svensk skole under hovedmannskap av «Svenska klubben i Bryssel». Skolen ble utviklet til både svensk og norsk skole med skolestyre fra begge land i 1976. I 1978 ble det klart at styret ved skolen skulle bestå av halvparten nordmenn og halvparten svensker. Budsjettet skulle også være likt for begge land. I 1985 ble skolen godkjent som norsk videregående skole og som IB-skole. I oktober 1987 ble det laget et forslag til statusendring av Ecole Reine Astrid. Skolen skulle også bli en finsk skole med samme forutsetninger som den svenske og norske virksomheten. Samme året ble skoleområdet forstørret med 2000m² samt en villa. To år senere ble skolen godkjent av det finske skolesystemet som finsk grunnskole i utlandet.

I 1991 ble Ecole Reine Astrid utvidet ved leie og renovasjon av hele skoleområdet i Argenteuil på 3000m². Skolen ble godkjent som en selvstendig svensk «gymnasieskola» og i 1992 leide skolen dermed enda et skolebygg på Argenteuil. I 1993 ble skolens fremtid garantert ved at hele Domaine D’Argenteuil ble kjøpt opp av stiftelsen Fond Reine Astrid.

Den norske delen brøt ut i 2013 of formet sin egen skole kalt Den Norske Skolen i Brussel (DNSB) som ligger ved samme campus. DNSB tilbyr utdanning for grunnskole nivå, men elevene må forlate skolen etter 10. klasse.

Internat[rediger | rediger kilde]

Skolen har også et tilbud om internat. Dit kommer det elever fra både Sverige, Norge, Finland og Danmark. De fleste elevene som kommer bor som regel ett år, men enkelte velger å bli lenger. Internatet har plass til ca 50 elever, og er hovedsakelig ment for videregående elever. Internatet ligger rett ved siden av skolebygget, og er et slott fra 1800-tallet som er blitt bygget om til et internat. Slottet ble brukt som administrasjonsbygg under den andre verdenskrig, og senere som yrkesskole før det ble kjøpt opp av «Den Svenska Skolan» og ble til internatet som vi kjenner det i dag.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]