Sawlu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sawlu
Født19. apr. 1049Rediger på Wikidata
Bagan
Død1084Rediger på Wikidata
Bagan
Beskjeftigelse
Embete
  • King of Burma (1077–1084) Rediger på Wikidata
EktefelleUsaukpan
FarAnawrahta
MorAgga Mahethi of Pagan
SøskenKyansittha
BarnSawyun of Pagan
NasjonalitetMyanmar
Rikets utstrekninh i 1077; i ytre områder var kontrollen svak

Sawlu (burmesisk: စောလူး; også kalt Min Lulin မင်းလုလင် ; født 1038 eller 1049 i Bagan i det som i dag er Myanmar; død ca 21. april 1084 på øya Pyidawtha nær Magwe i samme område) var fra 11. april 1078 og til sin død konge av Bagan-riket.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Faren til Sawlu var kong Anawrahta (regjerte fra 1044 til 1078), som var grunnlegger av Bagan-riket. Han ble oppfostret av en amme fra folket mon, en kvinne av edel herkomst, og han vokste opp sammen med hennes sønn. De to ble nære venner.

Regjering[rediger | rediger kilde]

Etter at Sawlu etterfulgte sin far på kongetronen, utnevnte han sin venn til guvernør av Pegu sør i Bagan-riket, som var bebodd av mon-folket, og som var blitt erobret av faren tyve år tidligere. Sawlu syntes ikke å være særlig dyktig i regjeringens kunster, noe som guvernøren la merket til under sine mange besøk ved hoffet, og som han prøvde å utnytte til fordel for mon-folkets større uavhengighet.[1]

Bruddet mellom de to barndomsvenner synes å ha forløpt dramatisk, hvis man kan stole på det som beskriver i hoffkrøniken.[1] Under et treningspill vant guvernøren over kongen, og ble så til de grader fylt av stolthet og skryt at kong Sawlu irritert spurte ham at hvis han virkelig var så overlegen, hvorfor gjorde han ikke opprør.

Guvernøren vendte så tilbake til Pegu og begynte der å forberede seg på å gå til opprør. Med en styrke mon-soldater seilte han opp floden Irrawaddy og befestet en stilling på en øy noe utyenfor Bagan. Sawlu kalte sin fars gamle general Kyanzittha tilbake fra landflyktighet, og marsjerte langs floden for å møte guvernøren. Kong Sawlu ble utlålmodig, og mot general Kyanzitthas advarsler angrep han guvernørens godt befestede stillinger. Burmanerne ble omringet og kongen tatt til fange.

Et tilbud fra Kyanzittha om å komme ham til unnsetning, avviste kongen av ren redsel. Han troddee han ville være trygg hos sin gamle venn, men fryktet at general Kyanzittha ville myrde ham. Men det var det motsatte som skjedde: Guvernøren lot kongen drepe for å forhindre ytterligere redningsforsøk. Hans styrke ble likevel beseiret av general Kyanzittha, og guvernøren drept av et pilskudd under kampen.

Kyanzittha ble valgt til etterfølger etter den udugelige kong Sawlu og besteg Bagans trone i 1084.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Maung Htin Aung (1967), s. 38f.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Maung Htin Aung: A History of Burma. Cambridge University Press, New York 1967.