Satinangora

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Satinangora
Broket satinangora
OpprinnelseCanadas flagg Canada
Vekt:3-4,5 kg
Anerkjennelser
Særorg.NARBC
NKRaser med avvikende hårstruktur (2001)
ARBAGodkjent
BRCIkke godkjent
Andre kaninraser
Liste over kaninraser

Satinangora er en canadisk kaninrase, som ble avledet fra en krysning mellom satin og fransk angora. Denne rasen har fått navnet etter glansen i ulla, såkalt «satinized» ull.

Historie[rediger | rediger kilde]

Rasen ble skapt av Mrs Leopoldina P. Meyer i Canada, gjennom å krysse satin med fransk angora.[1] Den ble importert til Sverige i 1999 og ble godkjent i Nordisk Kaninstandard i 2001. Det var Gudrun Ahlberg som fikk rasen godkjent, og Anette Glad som importerte de første 20 satinangoraene til Sverige.[2]

Rasebeskrivelse[rediger | rediger kilde]

Hårroten har et ytre skall som reflekterer lys, noe som resulterer i en dyp farge, mye glans, og ull av ekstremt myk tekstur. Satinangora ligner den franske angoraen, de har ingen markeringer i ansikt, ører eller føtter. Den er også enkel å børste sammenlignet med den engelske angoraen, selv om den myke konsistensen gjør at matting er et problem, og daglig kamming er anbefalt. Satinangoraens ull sies å være sterkere for spinning enn andre angora-raser, selv om ulla blir sett på som vanskeligere å spinne. Fordelene er mange, siden det laveste micron-antallet finnes i denne rasen. Ullen egner seg for ullundertøy og babyklær, og selv for folk som synes vanlig angora er for stikkende.

Rasen blir vist på flere ARBA-utstillinger hvor de må være av typen "white", eller "colored" ("broken", altså broket, er enda ikke godkjent). Som med andre kaniner som blir vist på ARBA-utstillinger bør også kaninens klør være ensfarget. Fargen på en satinangora er bestemt av fargen på hode, føtter og hale (alle skal være i samme farge).

Satinangoraen produserer ikke like mye ull som andre angora-raser. Denne egenskapen blir forbedret ved selektiv avl. Ulla skal ha en silkeaktig tekstur med mye glans, og med god kvalitet på dekkhårene for at vedlikehold av ulla skal gå enklere.

I Nordisk Kaninstandard er satinangora godkjent i 31 fargevarianter, og i tegningene hotot og russisk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ursula og Pascal Glauser (21. mai 1999). «Satin angora rabbit - History, Satinwool» (eng). Arkivert fra originalen 14. desember 2011. Besøkt 25. desember 2011. 
  2. ^ «Satinangora» (svensk). Kanin iFokus. 13. august 2008. Besøkt 25. desember 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]