Saqqaqkulturen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Saqqaqfolket»)

Saqqaqkulturen er navnet på en av de tidligste folkene som befolket Grønland.

Independence I (ca. 2500 f.Kr.1800 f.Kr.) var de første innvandrerne til Grønland. Disse gikk over isen fra Canada, og kom i land ved Independencefjorden, derav navnet på denne kulturen. Disse holdt til på nordkysten av øya.

Saqqaqfolket kom like etterpå, ca. 2400 f.Kr., men trakk sørover på vestkysten. De to folkeslagene sameksisterte dermed i nesten hele Independence 1 sin epoke. De var sannsynligvis eskimoer, og navnet sitt har de fått fra bygda Saqqaq ved Diskobukten, der de første funnene fra denne kulturen ble gjort. Det er særlig i dette området man har forsket på denne kulturen, og man har gjort mange arkeologiske funn her. Det er avdekket over 100 boplasser bare rundt Diskobukten, med store mengder redskaper, dyreknokler og ildsteder.

Historie og levninger[rediger | rediger kilde]

Saqqaqfolket spredde seg etterhvert videre sørover, rundt Kapp Farvel på sydspissen, og videre nordover på østkysten, helt opp til dagens Scoresbysund (Ittoqqortoormiit) ved Scoresbysundet.

I forhold til Independence 1 hadde saqqaqfolket både flere våpentyper og en mer variert tilgang til mat. Faunaen er mer variert i sydlige deler av Grønland enn på nordkysten, der man levde på primært moskus, men på sommers tid hadde også disse tilgang til fugler, hare, rev, lemen, fisk og sel.

De utviket mange jaktvåpen som gjorde det mulig å jakte på avstand, som pil og bue, lanser og kasteharpuner. Dermed kunne de jakte på både reinsdyr, sel og hval. De utviklet også kajakker av skinn, til hval- og seljakten. Man har også funnet lamper for tran eller talg.

Den eldste kjente delen av en eskimodrakt som er funnet, er funnet i en gammel boplass i Qeqertasussuq ved Diskobukten. Her fant de en innerstrømpe til en kamik. Den er lagd av selskinn. På samme boplass har man også funnet knokler fra Saqqaq-mennesker, men bare 4 knokler og en hårdott. Knoklene stammer fra en mann og en kvinne.

Vinterboligen deres var hus av torv og telttak av skinn.

Man vet ikke nøyaktig hvorfor Saqqaq-folket døde ut. De forsvant fra boplassene sine, og døde ut ca. år 800 f.Kr Dette skjedde samtidig med at klimaet på Grønland ble kaldere, så det kan skyldes matmangel.

Etter at Saqqaq-folket hadde befolket store deler av Grønland i ca. 1.600 år kom nye folk og innvandret til Grønland; Independence II og dorsetkulturen. Independence II holdt til på nordkysten, som Independence I, mens Dorset-folket bosatte seg langs hele kysten av det sørlige Grønland, fra dagens Thule, ned rundt sydspissen og opp til Scoresbysundet, på samme måte som Saqqaq-folket.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Illustrert Vitenskap, nr. 12/2007, Grønland ble befolket 7 ganger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]