Sangye Yeshi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sangye Yeshi
Fødtfebruar 1917Rediger på Wikidata
Barkam
Død21. feb. 2008Rediger på Wikidata
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Medlem av Den nasjonale folkekongress (5th National People's Congress, 3rd National People's Congress, 2nd National People's Congress, 1st National People's Congress) Rediger på Wikidata
PartiKinas kommunistparti
NasjonalitetKina

Sangye Yeshi (tibetansk: ང་ཕོད་ངག་དབང་འཇིགས་མེད་, Wylie: sangs rgyas ye shes), også kjent som Tian Bao (kinesisk: 桑吉悦希, pinyin: Tiān Bǎo, født i februar 1917 i Barkam i det som nå er provinsen Sichuan i Kina, død 21. februar 2008 i Chengdu) var en tibetansk kommunistisk politiker.

Sanggye Yeshi kom først i kontakt med Kinas kommunistiske parti under «den lange marsjen» i 1935, da Den røde armé flyktet gjennom hans hjemregion Ngawa. Han ble med i Den røde armé og ble dermed den eneste etniske tibetaneren i arméen.

Etter at Folkerepublikken Kina ble grunnlagt i 1949 og det sentrale Tibet ble inkorporert i den nye kommuniststaten, fikk Sangye en rekke viktige embeder innen staten og kommunistpartiet. Han var blant annet partisekreterær i den autonome region Tibet og representant i sentrale nasjonale partiorganer.