Hopp til innhold

Samkjøring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også samkjøring (kraftnettet)

Samkjøring er en form for samarbeid eller tjeneste hvor en delt engangsreise avtales på kort varsel.

Samkjøringstjenester er utbredt i USA, Storbritannia, Tyskland, Sverige og Danmark.[1]

Samkjøring i Norge

[rediger | rediger kilde]

Reiseplanlegger med samkjøringsmulighet Statens vegvesen har siden 2007 arbeidet for å tilby spontan samkjøring både ved å ta i bruk ledige seter i privatbiler, men også å knytte til seg andre reisemuligheter som drosje og kollektiv transport. Alt samlet i en tjeneste for brukerne. Denne samletjenesten har navnet Offentlig Samkjøringsplatform, OSP. Arbeidet er startet, men prosjektet er ikke fullfinansiert. Andre steder har Ridescout i USA etablert en reiseplanlegger med mange reisetyper inkludert samkjøring i noen byer. I Tyskland har Qixxit alle reisemåter, inkludert samkjøring med privatpersoner som skal samme veien, tilgjengelig for brukeren.

Bergen ville sette verdensrekord i samkjøring - kun 30 biler deltok Samkjøring er ikke noe som fenger bilistene i Bergen. Samkjøring er ikke noe som fenger bilistene i Bergen ! Dette er noen av tilbakemeldingene NAF og SINTEF rapporterer om når de oppsummerer hvorfor samkjøring ikke er blitt noen suksess i Bergen, skriver BT. prosjektet var parkert etter at 45,5 millioner kroner er svidd av - nå er det skrinlagt

Yrkestransportloven forutsetter at man har løyve for persontransport dersom samkjøringen foregår hyppig og systematisk. Unntaket er for arbeidskolleger og naboer: [1] «Den som mot vederlag vil drive persontransport med motorvogn må ha løyve. Det same gjeld den som utfører persontransport mot vederlag på liknande måte som drosje når tilbod om transport vert retta til ålmenta på offentleg plass.» og «Det trengst ikkje løyve når den som rår over ein personbil tek med seg folk han arbeider saman med eller grannar når han køyrer mellom bustad og arbeidsstad.»

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Øyvind Gustavsen (20. desember 2014). «Spleisereise kan være ulovlig uten løyve». VG. Besøkt 21. januar 2015. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata