Salomonøyenes orden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Salomonøyenes orden (engelsk: Order of Solomon Islands) er en salomonsk orden innstiftet 18. oktober 1982 av Salomonøyenes dronning Elizabeth II. Ordenen er landets fremste utmerkelse og kan tildeles borgere av Salomonøyene, så vel som utlendinger. Salomonøyenes generalguvernør er ordenskansler.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Salomonøyenes orden er inndelt i tre trinn:

  • Stjerne (Star of the Solomon Islands)
  • Kors (Cross of the Solomon Islands)
  • Medalje (Solomon Islands Medal)

Mottagere har, som indikasjon på ordensinnehav, rett til å føre forkortelser etter sitt navn. For øverste grad (stjerne) er dette bokstavene SSI, for andre grad (kors) CSI og for tredje grad (medalje) SIM.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnene for Salomonøyenes orden har en utforming som varierer etter grad. For øverste grad, stjerne, består ordenstegnet av en fasettert stjerne med 20 tagger, fem i gull, de øvrige i sølv. Midtmedaljongen er hvit og bærer hele Salomonøyenes riksvåpen i farger. Medaljongen er omgitt av en blå bord med innskriften «SERVICE TO» og «SOLOMON ISLANDS» i buer øverst og nederst.

Korsgradens ordenstegn er har korsform med utfylte korsvinkler. Midtmedaljongen er grønn og bærer skjoldet fra Salomonøyenes riksvåpen i farger i midten. Også her er medaljongen omgitt av en blå bord med innskriften «SERVICE TO» og «SOLOMON ISLANDS» i buer øverst og nederst.

Medaljegradens ordenstegn er helt i sølv og har en stjernelignende utforming med åtte tagger. I midtmedaljongen er skjoldet fra Salomonøyenes riksvåpen preget om gitt med en bord, som bærer samme innskrift som for de to øvrige gradene.

Ordenstegnene for alle tre grader bæres i bånd om halsen. Ordensbåndet for øverste grad er utformet med tre striper i fargene grønt, gult og blått. Båndet for korsgraden er gult med en blå midtstripe med smale hvite kanter og, utenfor dette igjen, bredere grønne kanter. Medaljegradens bånd er grønt med en midtstripe i gult-blått-gult. Fargene er hentet fra Salomonøyenes flagg.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Ordenens øverste grad tildeles for enestående innsats for land og folk eller for menneskeheten, mens andre grad tildeles for fremragende innsats for nasjonen eller menneskeheten. Ordenens tredje grad, medalje, tildeles for fortjenstfull innsats.

Ordenens øverste grad, stjerne, er i hovedsak tildelt statsoverhoder og regjeringssjefer.

Norske innehavere[rediger | rediger kilde]

Professor Edvard Hviding mottok i 2010 ordenens medalje.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • «The Solomon Islands» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 1578

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]