Salem Zenia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Salem Zenia
Salem Zenia PICT2762.jpg
Født26. sep. 1962Rediger på Wikidata (58 år)
Beskjeftigelse Skribent, journalistRediger på Wikidata
Utdannet ved Université de LiègeRediger på Wikidata
Ektefelle Kaissa Ould BrahamRediger på Wikidata
Nasjonalitet AlgerieRediger på Wikidata
Utmerkelser Premi Veu Lliure (2011)Rediger på Wikidata

Salem Zenia (født 26. september 1962 i Frèha, Tizi-Ouzou i Algerie) er en kabylsk poet og romanforfatter. Han lever for tiden i eksil i Barcelona, der han er skribent og journalist. Der har han bodd siden han ble nødt til å forlate hjemlandet Algerie etter økende uroligheter og forfølgelse. Zenia har i mange år arbeidet for å fremme berbisk litteratur og språk.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Salem Zenia har i flere år jobbet som journalist og har fulgt utviklingen i kampen for berbiske rettigheter. I 1998 startet han sitt eget tidsskrift, Racines/Iz'uran som er tospråklig, fransk/tamazigh. Hovedsaken er å fremme berbisk litteratur.

I 1993 ble den tospråklige diktsamlingen Les rêves de Ydir/Tirga n Ydir (Ydirs Drømmer) utgitt og i 1995 ble (L'alba) utgitt. Romanen er selvbiografisk og beskriver 80-tallet Cabilia. Romanen Lyil d wefru (Mellom regimet og sverdet) ble utgitt i 2003. Den handler om en tragisk historie som utspiller seg i et Algerie ødelagt av en krig uten navn hvor ulike ideologier konfronteres. Diktsamlingen Tifeswin/Primavere (Vår) er en hyllest til alle vårer som har erklært en era for frihet og kjærlighet og ble skrevet i de mørke årene, Farget røde av blod: 90-tallet og speiler en ulevd ungdom, voldelig og frustrert og deres forsøk på kjærlighet og frihet ble utgitt i 2004.

I 2005 mottok han en ærespris for sine samlede verker fra den Tamazighiske forening i Paris, et organ som forsvarer og promoterer det berbiske språk og kultur.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Les rêves de Ydir/Tirga n Yidir (Ydirs drømmer), Tospråklig dikt 1993
  • Tafrara, roman 1995
  • Lyil d wefru (Mellom regimet og sverdet), roman 2003
  • Tifeswin/Primavere (Vår), dikt 2004

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]