Salem Zenia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Salem Zenia
Salem Zenia PICT2762.jpg
Født26. september 1962 (55 år)
Utdannet ved Université de Liège
Beskjeftigelse Skribent
Nasjonalitet Algerie

Salem Zenia (født 26. september 1962 i Frèha, Tizi-Ouzou i Algerie) er en kabylsk poet og romanforfatter. Han lever for tiden i eksil i Barcelona, der han er skribent og journalist. Der har han bodd siden han ble nødt til å forlate hjemlandet Algerie etter økende uroligheter og forfølgelse. Zenia har i mange år arbeidet for å fremme berbisk litteratur og språk.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Salem Zenia har i flere år jobbet som journalist og har fulgt utviklingen i kampen for berbiske rettigheter. I 1998 startet han sitt eget tidsskrift, Racines/Iz'uran som er tospråklig, fransk/tamazigh. Hovedsaken er å fremme berbisk litteratur.

I 1993 ble den tospråklige diktsamlingen Les rêves de Ydir/Tirga n Ydir (Ydirs Drømmer) utgitt og i 1995 ble (L'alba) utgitt. Romanen er selvbiografisk og beskriver 80-tallet Cabilia. Romanen Lyil d wefru (Mellom regimet og sverdet) ble utgitt i 2003. Den handler om en tragisk historie som utspiller seg i et Algerie ødelagt av en krig uten navn hvor ulike ideologier konfronteres. Diktsamlingen Tifeswin/Primavere (Vår) er en hyllest til alle vårer som har erklært en era for frihet og kjærlighet og ble skrevet i de mørke årene, Farget røde av blod: 90-tallet og speiler en ulevd ungdom, voldelig og frustrert og deres forsøk på kjærlighet og frihet ble utgitt i 2004.

I 2005 mottok han en ærespris for sine samlede verker fra den Tamazighiske forening i Paris, et organ som forsvarer og promoterer det berbiske språk og kultur.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Les rêves de Ydir/Tirga n Yidir (Ydirs drømmer), Tospråklig dikt 1993
  • Tafrara, roman 1995
  • Lyil d wefru (Mellom regimet og sverdet), roman 2003
  • Tifeswin/Primavere (Vår), dikt 2004

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]