Emne på «Brukerdiskusjon:Jeblad»

Sammendrag av Jeblad

Uenighet om samiske navn.

Orland (diskusjonbidrag)

Den kilden du viser til, NOU 2016:18, skriver "Det finnes ellers flere samiske benevnelser som er i bruk i dag på områdene som utgjør fylkene, men som likevel ikke er fastsatt som offisielle navn". Jeg la vekt på nettopp den formuleringen da jeg tok ut det sørsamiske navnet 61 minutter før du satte det inn.

Jeblad (diskusjonbidrag)

Dette er navn som har vært i bruk i lang tid, men som ikke er formalisert, og slik situasjonen er med fylkene så tror jeg ikke noe vil bli gjort. Vi har imidlertid ikke noe krav om offisiell godkjenning på navn, iom at vi bruker vanligste navn. Det er ikke så mange alternativer på sørsamisk at det er noe reelt problem.

Det jeg har lenket opp er utvalgets anbefaling og jeg tror den veier tungt nok.

Orland (diskusjonbidrag)

Siden jeg har jobbet en god del med sørsamisk, så kan jeg betro deg at det i svært liten grad "har vært i bruk i lang tid". Det er forholdsvis lett å konstatere hvis du sammenligner google-treffene for dette skrivebordsforslaget med googletreff for sørsamiske stedsnavn som faktisk har vært i bruk i lang tid, som Fovsen, Plassje, Aarporten, Kråangke.

Jeblad (diskusjonbidrag)

Dette er navn på fylket, ikke et tilfeldig stedsnavn.

Orland (diskusjonbidrag)

Ja. Vi er enige om det. Og NOU'en sier ganske eksplisitt at det sørsamiske navnet på M&R er et skrivebordsprodukt som ikke er forankret noen steder.

Jeblad (diskusjonbidrag)

Da foreslår jeg at du starter en prosess for å fjerne bruk av navn slik som «Innlandet» og «Vestland» som er rene skrivebordsprodukt.

Orland (diskusjonbidrag)

Selv om også disse navnene sikkert også kan beskrives som 'skrivebordsprodukt', så vet du selvsagt forskjellen på et navn som er vedtatt av Stortinget og brukes av de aktuelle fylkene, og navn som verken er vedtatt eller brukes.