Hopp til innhold

Sachsens flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sachsens flagg
Sachsens statsflagg
Sachsens flagg fram til 1815

Sachsens flagg er delt i hvitt over grønt. Flagget er i forholdet 3:5.

Sachsens eldste farger var svart og gult, etter våpenets hovedfarger. Disse fargene var også det habsburgske keiserrikets farger. 16. juni 1815 fastsatte Fredrik August I ved kongelig beslutning en nasjonalkokarde i fargene hvitt og grønt og dette ble også bestemt som Kongeriket Sachsens farger. Valget var motivert av at G. A. Böckler i sitt verk Ars heraldica fra 1688 viste et grønt kors på hvitt skjold som merke for Sachsen. Da Kongeriket Sachsen ble opprettet i 1807 innstiftet kong Fredrik August I en orden der ordensbåndet var grønt, noe som introduserte fargen som nasjonalfarge. Fra 1813 førte enheter i Sachsens hær hvite og grønne lansefaner.

Bruken av hvitt over grønt ble gjenopptatt etter DDRs oppløsning. I delstatsforfatningen fra 27. mai 1992 er fargene hvitt og grønt nedfelt i paragraf 2. I forordning av 4. mars 1992 var det da allerede bestemt at statsflagget skulle bære delstatens våpen i midten.

Delstaten Sachsens grunnlov fra 1992 anerkjenner også bruken av de sorbernes farger, blått, rødt, hvitt, og Niederschlesiens farger hvitt og gult.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jörg-M. Hormann og Dominik Plaschke: Deutsche Flaggen. Geschichte – Tradition – Verwendung, 2006
  • Harry D. Schurdel: Flaggen und Wappen Deutschland, 1995
Autoritetsdata