SS «Ancon»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Ancon» i slusene
Hjuldamperen «Ancon» en gang før 1895 (Kilde: E. W. Wright, red., Lewis & Dryden Marine History of the Pacific Northwest, Lewis & Dryden Printing Co., Portland, 1895)

SS «Ancon» var et amerikansk laste- og passasjerskip som ble det første skipet som reiste gjennom Panamakanalen i 1914. Skipet var bygget som Shawmut av Maryland Steel Company for Boston dampskibsselskab og seilte på Stillehavet fra Puget Sound til havner i Japan, Kina og Phillipinene. Shawmut og søsterskipet Tremont var to av de største amerikanske handelsskip på den tiden, men selskapet fant tilslutt ut at de var for dyre i drift.

I Panamakanalens tjeneste[rediger | rediger kilde]

I 1909 ble skipet kjøpt av Panamakanalen.[1] Skipet ble omdøpt etter Panamakanalens terminus på stillehavsiden, Ancon. Både Ancon og hennes søsterskip, Cristobal ble drevet Panama Railroads Selskapets Dampskipslinje.[1][2] Begge skipene spilte en avgjørende rolle i byggingen av kanalen med å bringe arbeidere og forsyninger, særlig enorme mengder sement, fra New York til Panama.

Den 15. august 1914 gjorde Ancon den første offisielle reise gjennom kanalen som en del kanalens åpningsseremoni. Hennes søsterskip Cristobal hadde foretatt den første uoffisielle gjennomfart 3. august med en last sement, mens en gammel fransk kranbåt Alexandre La Valley hadde seilt gjennom kanalen fra atlanterhavsiden i flere etapper i byggeperioden, og nådde til slutt Stillehavet 7. januar.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]