Sudan People's Liberation Movement-North

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra SPLA-N)
Hopp til navigering Hopp til søk
Sudanesiske delstater hvor SPLM-N og andre opprørsgrupper er aktive.

Sudan People's Liberation Movement («Det sudanesiske folks frigjøringsbevegelse»; arabisk: الحركة الشعبية لتحرير السودان DIN: Ḥakarat aš-Šaʿbiyyat li-Taḥrīr as-Sūdān), forkortet SPLM-North, er et forbudt politisk parti i Republikken Sudan. Det er for tiden mest aktivt i statene an-Nil al-Azraq og Sør-Kordofan, hvor partiets væpnede gren Southern People's Liberation Army North (SPLA-N) utkjemper en væpnet konflikt mot den sudanesiske regjeringa til president ʿUmar Ḥasan al-Bašīr.

SPLM-N er et av medlemmene i den politiske alliansen Sudan Revolutionary Front mot al-Bašīr. Partiets leder er Malik Agar, mens tidligere presidentkandidat Yāsir ʿArmān er partiets generalsekretær.

Historie[rediger | rediger kilde]

Partileder Malik Agar.

SPLM-N var i utgangspunktet en del av den større Sudan People's Liberation Army/Movement, som ble opprettet under den andre sudanesiske borgerkrig, men ble siden et separat politisk parti. Til tross for Naivasha-avtalen, som var ment å avslutte borgerkrigen, fortsatte en begrenset væpnet konflikt i Nord-Sudan. Da Sør-Sudan ble uavhengig i 2011 og da president ʿUmar al-Bašīr deretter forsøkte å gjøre Sudan til en arabisk islamistisk stat med undertrykkelse av religiøse og etniske minoriteter, brøt volden ut igjen i ikkearabiske deler i Sudan. Dette fikk al-Bašīr til å forby partiet.

19. juli 2011, kort tid etter Sør-Sudan ble uavhengig, utførte SPLM-N i Sør-Kordofan og Justice and Equality Movement i Darfur et koordinert angrep mot den sudanesiske hæren i Pisea, sør for delstatshovedstaden Kāduqlī. I august rapporterte Radio Dabanga at opprørere hadde framgang mot regjeringsstyrkene. Konflikten har ført til at nesten 400.000 av innbyggerne i Nubafjellene og områdene rundt har blitt drevet på flukt.

Uenighet om staten an-Nil al-Azraqs rettmessige regjering førte der til en gjenopplivelse av volden i slutten av august/begynnelsen av september 2011. I september og oktober opprettet SPLM-N en regjering i Kurmuk, som tok kontrollen over store deler av delstaten. Konflikten i an-Nil al-Azraq har ført til fornyet frykt for flyktninger og om en ny borgerkrig i Sudan.

Ideologi[rediger | rediger kilde]

Partiet beskriver seg selv som "en sudanesisk nasjonal bevegelse som ønsker å forandre den sentrale politikken i al-Ḫarṭūm og bygge en ny sentral politikk som vil være til alle sudanesiske folks velvære, uavhengig av religion, kjønn og etnisk bakgrunn." Siden konflikten på nytt brøt ut, har SPLM-N oppfordret til forhandlinger og en våpenhvile, mens noen av bevegelsens ledere har advart om en mulig annen deling av Sudan.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]