Hopp til innhold

SOS-barnebyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
SOS-barnebyer
Org.formVerein
Stiftet1949
LandØsterrike
HovedkontorAleja Wilanowska
Wien[1]
MedlemskapDeutscher Paritätischer Wohlfahrtsverband[2]
Arbeitsgemeinschaft für Kinder- und Jugendhilfe[3]
UtmerkelserBarcelonas æresmedalje
DZI Seal-of-Approval[4]
Conrad N. Hilton Humanitarian Prize (2002)
Fyrsten av Asturias' pris for enighet[5]
Grunnlegger(e)Hermann Gmeiner
Donasjoner839 255 000 euro (2019)
Omsetning1 262 833 000 euro (2019)
Nettstedwww.sos-childrensvillages.org[6]
SOS-barneby i Serekunda, Gambia
SOS-barneby i Mar del Plata, Argentina
Tysk frimerke til minne om 50-årsjubileet til SOS-barnebyer

SOS-barnebyer (tysk SOS-Kinderdorf) er en internasjonal organisasjon som arbeider for å gi barn et trygt hjem. SOS-barnebyer opererer uavhengig av nasjonalitet, kultur og religion i 135 land og territorier over hele verden.

SOS-barnebyer ble grunnlagt i 1949 i Østerrike av medisinstudenten Hermann Gmeiner som ønsket å hjelpe foreldreløse barn etter andre verdenskrig. Organisasjonen bygger på Gmeiners idé om familiebasert barneomsorg, med en SOS-mor og søsken som fungerer som en familie. Den første barnebyen åpnet i Imst i Østerrike i 1950.

Den internasjonale paraplyorganisasjonen SOS Children's Villages International (tidligere SOS-Kinderdorf International) ble grunnlagt i 1960, etter etableringen av nasjonale organisasjoner i Frankrike, Tyskland og Italia. Organisasjonen er i dag[når?] aktiv i 132 land og driver over 2 100 programmer som SOS-barnebyer, familieprogram, medisinske sentre, barnehager, skoler, yrkesopplæringssentre og nødhjelpsprogram. Det internasjonale sekretariatet ligger i Innsbruck og Wien.

SOS står for Societas Socialis, «sosialt samfunn».

Familieprogrammer[rediger | rediger kilde]

SOS-familieprogram retter seg mot vanskeligstilte familier. Målgruppene er alenemødre med barn, familier som ledes av barn eller besteforeldre, samt familier der omsorgspersonene er syke. Familiene får ulike tilbud som rådgivning, yrkesopplæring, hjemmebesøk, psykososial oppfølging, matvaresikkerhet og hiv- og aidsforebyggende tiltak. Det fokuseres på «hjelp til selvhjelp», og målet er at familiene skal klare seg selv og kunne ta vare på barna.

I Norge[rediger | rediger kilde]

«Komiteen for norske venner av SOS-barnebyer» ble etablert i 1964, og ble senere til Stiftelsen SOS-barnebyer Norge. Organisasjonen støtter SOS Children's Villages Internationals internasjonale aktiviteter. SOS-barnebyer Norge har[når?] i underkant av 100 000 fadderskap og 150 000 øvrige givere, og er den største private innsamlingsorganisasjonen innen bistand i Norge.

I 2009 åpnet den første norske SOS-barnebyen i Olsvik i Laksevåg bydel i Bergen. Barnebyen er et fellesskap med åtte nye hjem for barn som ikke kan bo sammen med sin egen familie, og som er under omsorg av barnevernet. Søskengrupper blir prioritert ved inntak.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.sos-childrensvillages.org, arkiv-URL web.archive.org[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.der-paritaetische.de, besøkt 15. mars 2019[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.agj.de, besøkt 15. september 2019[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.dzi.de, besøkt 10. mars 2019[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ tidspunkt 2016[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Open ISNI for Organizations[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]