SOS-barnebyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
SOS-barneby i Serekunda, Gambia
SOS-barneby i Mar del Plata, Argentina
Tysk frimerke til minne om 50-årsjubileet til SOS-barnebyer

SOS-barnebyer (tysk SOS-Kinderdorf) er en internasjonal humanitær organisasjon som arbeider for å gi barn et trygt hjem. SOS-barnebyer har over 60 års erfaring innen barneomsorg og jobber uavhengig av nasjonalitet, kultur og religion i 134 land og territorier over hele verden.

SOS-barnebyer støtter familier slik at de kan skape et godt oppvekstmiljø for barna sine, og gir barn som trenger en ny familie, et nytt hjem i en SOS-barneby.

SOS-barnebyer ble grunnlagt i 1949 i Østerrike av medisinstudenten Hermann Gmeiner som ønsket å hjelpe foreldreløse barn etter andre verdenskrig. Organisasjonen bygger på Gmeiners idé om familiebasert barneomsorg, med en SOS-mor og søsken som fungerer som en familie. Den første barnebyen åpnet i Imst i Østerrike i 1950.

Den internasjonale paraplyorganisasjonen SOS Children's Villages International (tidligere SOS-Kinderdorf International) ble grunnlagt i 1960, etter etableringen av nasjonale organisasjoner i Frankrike, Tyskland og Italia. Organisasjonen er i dag aktiv i 132 land over hele verden og driver over 2100 programmer som SOS-barnebyer, familieprogram, medisinske sentre, barnehager, skoler, yrkesopplæringssentre og nødhjelpsprogram. Det internasjonale sekretariatet ligger i Innsbruck og Wien.

SOS står for Societas Socialis, «sosialt samfunn».

Styrker familier[rediger | rediger kilde]

SOS-familieprogram styrker vanskeligstilte familier. Målgruppene er alenemødre med barn, familier som ledes av barn eller besteforeldre, samt familier der omsorgspersonene er syke. Familiene får ulike tilbud som rådgivning, yrkesopplæring, hjemmebesøk, psykososial oppfølging, matvaresikkerhet og hiv- og aidsforebyggende tiltak. Det fokuseres på ”hjelp til selvhjelp”, og målet er at familiene skal klare seg selv og kunne ta vare på barna.

SOS-barnebyer Norge[rediger | rediger kilde]

"Komiteen for norske venner av SOS-barnebyer" ble etablert i 1964 og ble senere til Stiftelsen SOS-barnebyer Norge. Organisasjonen støtter SOS Children's Villages Internationals aktiviteter i hele verden. SOS-barnebyer Norge har i underkant av 100 000 fadderskap og 150 000 øvrige givere, og er den største private innsamlingsorganisasjonen på bistand i Norge.

I 2009 åpnet den første norske SOS-barnebyen i Olsvik i Laksevåg bydel i Bergen. Barnebyen er et fellesskap med åtte nye hjem for barn som ikke kan bo sammen med sin egen familie, og som er under omsorg av barnevernet. Søskengrupper blir prioritert ved inntak.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]