SINTRAN III

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
SINTRAN III
UtviklerNorsk Data
Utgitt1974
PlattformNorsk Data datamaskiner
SkrivebordsmiljøKommandolinje
OS-familiesanntids operativsystem

SINTRAN III var et sanntids-, mangeoperasjons-, flerbruker- operativsystem brukt på Norsk Data datamaskiner fra 1974. Ulikt sine forgjengere SINTRAN og SINTRAN II, var dette fullstendig skrevet av Norsk Data. SINTRAN III var skrevet i programmeringsspråket NORD Programming Language.

SINTRAN III var primært et kommandolinjebasert operativsystem selv om flere skall kunne installeres for striktere brukerkontroll hvorav USER-ENVIRONMENT var det mest populære.

En av de smarte løsningene var muligheten til å forkorte kommandoer og filnavn mellom bindestreker, for eksempel da du skrev «LIST-FILES» ville den stilt deg flere spørsmål, for eksempel opplisting, hvor mange oppføringer per liste, hvilke typer oppføringer og lignende. Dette kunne overkjøres ved å skrive «LI-FI ,,n,» noe som forkorter «LIST-FILES» og hopper over alle følgende spørsmål. En kunne altså referere til filer på eksempelvis følgende måte med editoren PED; «PED H-W:» som refererer til «HELLO--WORLD:SYMB» dersom dette var den eneste filen med H i navnet, hvilket som helst antall tegn, en bindestrek, en W, hvilket som helst antall tegn, og hvilken som helst filending.

Dette førte til langt færre tastetrykk og tillot en fin læringskurve for brukerne, fra komplette og selv-forklarende kommandoer som «LIST-ALL-FILES» til «L-A-F» for de mer avanserte brukerne.

I dag har SINTRAN for det meste forsvunnet som et operativsystem og det finnes kun svært få referanser til det. Det var dog en jobb-kontrollør eller et «batch»-språk tilgjengelig kalt JEC som antatt står for «Job Execution Controller». Denne kunne brukes til å sette opp «batch»-jobber for å kompilere COBOL programmer og lignende.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]