Luftvernmissil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra SAM)
Hopp til: navigasjon, søk
Et amerikansk Stinger luftvernmissil

Et luftvernmissil er et styrt bakke- eller sjøbasert rakettvåpen beregnet på å slå ut fly, helikoptere og krysserraketter. Også kalt Bakke-til-luft missil, (engelsk: Surface-to-air missile eller SAM)

Luftvernmissiler finnes i mange varianter og størrelser. Som oftest stasjonære, eller mobile missiler, montert på kjøretøy, eller mobile utskytere (f.eks NASAMS). De minste luftvernmissilene bæres av en mann og skytes fra skulderen. (f.eks amerikanske Stinger).

Luftvernmissilene benytter seg av søkeutstyr for å skyte ned fiendtlige mål. Det er mange sorter søkeutstyr, blant annet kan det være en infrarød søker montert i missilet som låser seg på varmekilden til målet. Eller missilet kan bruke radar, enten egen radar i missilhodet, eller en bakkeradar som sender signaler til missilet om hvor målet befinner seg, eller missilet kan være styrt av en person som peker på målet med laser.

militærstubbDenne militærrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.