Sånt som skjer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sånt som skjer er ei novellesamling av Laila Stien. Den ble utgitt i 1988, og var forfatterens fjerde novellesamling. Her viser hun at vanlige menneskers liv i hverdagsnære og lite glamorøse omgivelser også kan gi stoff til novellen med dens krav til overraskende og brå vendinger. Som oftest handler det om mann og kvinne og den vanskelige kjærligheten. Personene er alle nordfra og snakker dialekt; dessuten er synsvinkelen som regel personlig, og stilen er farga av personenes muntlige uttrykksmåte.

Spiller ingen rolle er historia om anleggsarbeideren med hjemmeværende kone som lever et jevnt og rolig liv, helt til det flytter nye naboer inn over gangen med borgerlige vaner og verdier. Det blir rot i ekteskapet, og det ender med at brakkekameraten, som tidligere nesten ikke har gitt lyd fra seg, må si de forløsende ord.

Hvit brud er om to unge mennesker som går fra forelskelse via graviditet og vielse til et samliv som viser seg å bli komplisert. De får ikke til å snakke med hverandre om de ulike forventningene de har til samlivet, og hennes ordløse bønn om nærhet tar form av irrasjonelle handlinger som forvirrer og forskrekker han.

Det går alltid et tog er ei lita fortelling om ei ung, enslig mor som kommer for seint til et stevnemøte når ungen ikke vil roe seg. Men tap for én blir til vinning for en annen; for den eldre, barnløse kvinna som sitter barnevakt er samværet med det vesle barnet en rik stund.

Reisen til Benidorm blir avbestilt etter at han har truffet henne på Maritim bar i byen. Men situasjonen er vanskelig: Hun er vokalist i et utenlandsk danseorkester, mens han er en ganske vanlig arbeider som lengter etter kjærligheten. Han satser alt, og fallet må bli deretter.

Takk for sist handler om forholdet mellom fornuft og følelser. Forelskelsen tar gjerne helt andre veier enn fornuften tilsier.

«Sånt som skjer», prøver han å forklare et sidesprang med. Men hun lar han ikke få fred, og forfølger han med spørsmål til det blir uutholdelig i huset. Kanskje er likevel ikke den fremmede kvinna hovedgrunnen til at forholdet skranter, kanskje er det like mye det tette forholdet mannen har til mora si.

Høl i himmelen er sprekken som åpner seg i det tunge skydekket når hun endelig har klart å komme seg ut av et umake forhold til en mann som åpenbart mener at hun ikke er fin nok for han.

Ros-Mari følger vi gjennom et langt ekteskap med Hans – danseløve, livskunstner og periodedranker. Alle mener at hun hadde fortjent bedre enn å drages med en slik ustadig ektemann, men Ros-Mari holder fast ved Hans og bærer over med alle feiltrinna, så nær som ett. Fra da av blir forholdet et helt annet.