Ryszard Szymmels villa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ryszard Szymmels villa

Ryszard Szymmels villa (polsk Willa Ryszarda Szymmela) ligger ved Karolewska-gaten 1 i Łódź. Den er et av de eldste eksempler på art nouveau i Polen.

Villaen ble bygd i 1899 etter tegninger av Franciszek Chełmiński til forretningsmannen Ryszard Szymmel. Den opprinnelige planen tok ikke hensyn til art nouveau-dekorasjoner, noe villaen imidlertid fikk under byggingen. I årene 1911–1914 ble villaen ombygd.

På utsiden presenterer bygningen alle karakteristiske trekk ved art nouveau-stilen. Her finnes blant annet en asymmetrisk elevasjon, myke vindusoverstykker, forskjellig murpuss og rike plantedekorasjoner (stiliserte trær og kastanjetreblomster). Villaen har et tilnærmet kvadratisk grunnplan og dekkes av et mangeformet tak. I elevasjonen finnes dekorasjoner med form som skjelettkonstruksjon med myke art nouveau-linjer. Fra hagesiden er villaen oppdelt gjennom terrasser, en risalitt og en portikus.

I villaens indre er elementer av det opprinnelige utseendet bevart, blant annet glassmalerier og plantestukkatur formet som røtter og blader av piggtistel, iris samt eple- og kastanjetre.

Etter Szymmels død gikk villaen over til hans arvinger, og senere til privatpersoner.