Rubén Gallego

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rubén Gallego
Рубен Гальего.jpg
FødtRubén David González Gallego
20. september 1968Rediger på Wikidata (52 år)
MoskvaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent[1]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Russland, SpaniaRediger på Wikidata
Utmerkelser Den russiske Booker-prisen (2003)Rediger på Wikidata

Rubén David González Gallego (russisk: Рубен Давид Гонсалес Гальего; født 20. november 1968 i Moskva) er en russisk forfatter. I 2006 vant han den russiske Booker-prisen for memoarboka Hvitt på svart .

Gallego ble født i Moskva i 1968 med cerebral parese etter en vanskelig fødsel der tvillingbroren døde. Mora er datter av den spanske kommunistlederen Ignacio Gallego, som oppholdt seg i Moskva i eksil fra Francos fasciststyre; faren er venezuelansk. Halvannet år gammel ble Ruben tatt fra mora og plassert på et barnehjem – mora fikk vite at gutten var død. En antar at morfaren – eventuelt andre partitopper – fant det besværlig at en høytstående partileder skulle ha et sterkt handicappa barn.

Ruben vokste opp som foreldreløs på ulike barnehjem og gamlehjem i Moskva og andre sovjetiske byer. Hvitt på svart forteller om umenneskelige forhold for handicappa barn og voksne i Sovjetunionen.

I 1993 ble Gallego redda ut av institusjonene av en kvinne som han seinere gifta seg med og fikk en datter med. Han er seinere gift på nytt og har ett barn fra annet ekteskap. Gallego klarte å finne foreldrenes identitet, og ble i 2000 gjenforent med mora i Praha. I 2001 flytta han til Madrid, så til Freiburg i Tyskland, og deretter til Washington D.C.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 25. jun. 2015