Rotvelt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Rotvelt i Sundbyberg i Sverige.

En rotvelt eller ei rotvelte er et tre som har blåst overende og revet med seg roten slik at denne blir liggende vertikalt. Ofte følger det med jord og stein, som sitter fast på røttene. Grantrær blåser lettere overende enn furutrær, fordi grantrær har røtter som vokser mer horisontalt og overfladisk på bakken enn furutrær. Furutrær setter pælerot, noe som gjør at slike er mer utsatt for at hele stammen knekker enn at roten velter.

Ettersom større trær er mer vindutsatt enn mindre, er rotvelter oftest noe man ser etter større trær. Å hogge rotvelter kan derfor være risikofylt og skal helst gjøres av fagfolk. Når stammen kappes, kan rotdelen falle bakover eller fremover og skade den som står i nærheten. Ved hogst vinterstid kan rotdelen bli stående inntil den tiner. Etter tining kan rotdelen så falle ukontrollert.

Det er livsfarlig å leke på rotvelt. Det er store spenninger i en rotvelt, spesielt er det farlig hvis stammen er brukket eller ved mildere temperatur.[1][2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rotvälta» (svensk). Skogsstyrelsen. Arkivert fra originalen 2013-08-19. Besøkt 13. desember 2011. 
  2. ^ «Fortsatt livsfarlig» (norsk). Ditt Oslo nyheter. Besøkt 13. desember 2011. 
  3. ^ «Tømmerlunder og rotvelter» (PDF) (norsk). Friluft, organ for friluftsklubben i Oslo. s. side 5. Besøkt 12. januar 2012.