Hopp til innhold

Rotvelt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rotvelte, et vindfelt tre som er revet opp med roten, i Sundbyberg i Sverige.

En rotvelt eller ei rotvelte er et tre som har blåst overende og revet med seg roten slik at denne blir liggende vertikalt. Ofte følger det med jord og stein, som sitter fast på røttene.

Grantrær blåser lettere overende enn furutrær, fordi grantrær har røtter som vokser mer horisontalt og overfladisk på bakken enn furutrær. Furutrær setter pælerot, noe som gjør at slike er mer utsatt for at hele stammen knekker enn at roten velter.

Ettersom større trær er mer vindutsatt enn mindre, er rotvelter oftest noe man ser etter større trær. Å hogge rotvelter kan derfor være risikofylt og skal helst gjøres av fagfolk. Når stammen kappes, kan rotdelen falle bakover eller fremover og skade den som står i nærheten. Ved hogst vinterstid kan rotdelen bli stående inntil den tiner. Etter tining kan rotdelen så falle ukontrollert.

Vindfallen furu på Hovdetoppen i Gjøvik

Det er livsfarlig å leke på rotvelter. Det er store spenninger i en rotvelt, spesielt er det farlig hvis stammen er brukket eller ved mildere temperatur.[1][2][3][4]

Vindfelte grantrær med grunt rotsystem i Storbritannia

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Rotvälta» (svensk). Skogsstyrelsen. Arkivert fra originalen 19. august 2013. Besøkt 13. desember 2011. 
  2. ^ «Fortsatt livsfarlig» (norsk). Ditt Oslo nyheter. Besøkt 13. desember 2011. 
  3. ^ «Tømmerlunder og rotvelter» (PDF) (norsk). Friluft, organ for friluftsklubben i Oslo. s. side 5. Besøkt 12. januar 2012. 
  4. ^ NRK Innlandet 10. april 2022: Pass på hvor du spiser appelsinen i påska

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]