Rollebesetning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Rollebesetning (engelsk: casting[1]) er en ofte lengevarende prosess med henblikk på utvelgelse av de rette skuespillere til rollene i en teateroppsetning, musikal, film, reklame osv.[2]

Hver oppsetning og film har sine rollefigurer, som nøye skal spilles av de helt riktige skuespillerne. Det er ikke tale om at man skal finne den «beste» skuespilleren, men den «riktige» skuespilleren til rollen. Rollebesetningen er kompleks og foregår oftest i flere omganger for å avdekke, avprøve og teste om skuespilleren har de nødvendige og ønskede skuespillermessige ferdighetene som kreves for å spille rollen, men også om skuespilleren passer til den karakter (type) som fordres for å passe inn i den helhet og illusjon som oppsetningen eller filmen skal fremvise. Skuespilleren skal utover å kunne spille rollen passe inn i filmens kontekst og form, for ikke å forstyrre, og passe sammen med de øvrige skuespillerne. Å finne den rette samlede besetningen er en omfattende oppgave, på like fot med alle andre deler i en sceneproduksjon for at det endelige resultatet står lysende klart.

Valget av den «riktige» skuespilleren er derfor en viktig prosess for produksjonens endelige uttrykk. Skuespillerne er de som formidler oppsetningens eller filmens budskap og gjøres det feil i rollebesetningsprosessen, i betydningen av at man ikke finner den «riktige» skuespilleren, tar hele produksjonen skade fordi det forstyrrer publikumsopplevelsen. Skuespillerens arbeid må ikke forstyrre historien og publikum skal ikke tenke over om skuespilleren er det rette valget.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]