Hopp til innhold

Rochus av Montpellier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rochus av Montpellier
Født1295Rediger på Wikidata
Montpellier (Aragóns kronvelde, County of Roussillon)
Død16. aug. 1327Rediger på Wikidata
Montpellier
Voghera

Rochus (engelsk og fransk: Roch; spansk og portugisisk: Roque; italiensk: Rocco; født omkring 1295 i Montpellier i kongeriket Mallorca, død 16. august 1327 samme sted) var en bekjenner. Han venereres som helgen i Den katolske kirke.

Den hellige Rochus er for sin oppofrende pleie av pestsyke vernehelgen mot smittsomme sykdommer. Han er også vernehelgen mot hundegalskap og for folk som er blitt ofre for falske anklager.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han pleide de syke under en pest i Italia. Det er omtrent det eneste vi vet sikkert om ham. Resten av hans biografi stammer fra 1400-tallet, og den er temmelig oppspedd med legender. Det heter for eksempel at han ble født med et rødt kors på brystet som fødselsmerke,[1] og at han kom fra en velstående familie.[2]

Hans minnedag er den 16. august, og hans navn står i Martyrologium Romanum. Dagen er også avmerket på den norske primstaven. I noen områder ble han regnet som en av De fjorten nødhjelperne, men han står ikke på den mest alminnelige listen.

Rochus' biografi ble skrevet av den venetianske humanist og politiker Francesco Diedo i 1478. Hans kult svant hen på 1500-tallet, men ble reddet av pavelig godkjennelse av et officium for eneboerhytter og kirker som var viet til ham. Kulten ble gjenopplivet på 1800-tallet under katastrofale utbrudd av kolera.

I kunsten avbildes han gjerne som en ung pilegrim eller som en syk mann, ofte med en pestbyll på foten, sammen med en hund, som gjerne har et brød i munnen. Han avbildes også idet han får besøk av engel mens han ligger blant de pestrammede. Han er en av de mest populære skytshelgenene mot pest, spesielt i Frankrike, Tyskland og Italia. Forfatteren Albert Camus hadde heller ikke glemt ham: I sin roman La Peste (1947) lar han befolkningen i den pestrammede byen han skildrer avholde en stor prosesjon med en statue av Saint-Roch. Som pesthelgen avbildes han også sammen med den hellige Sebastian.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Chris Ackerley; S. E. Gontarski, The Grove Companion to Samuel Beckett (New York: Grove Press, 2004), p. 495
  2. ^ Louise Chipley Slavicek, The Black Death (New York: Chelsea House, 2008), p. 101

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • The Oxford Dictionary of Saints (engelsk). Oxford: Oxford University Press. 1992. s. 420–421. ISBN 0-19-283069-4. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]