Rikets sanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Rikets sanger er den alminnelige betegnelsen på de religiøse sangene til Jehovas vitner.

Bibelstudentene, som utviklet seg til dagens Jehovas vitner, begynte tidlig å trykke og utgi salmer. I tidens løp har Vakttårnets bibel- og traktatselskap utgitt en rekke sangbøker. I den første tiden gjorde de bruk av flere kjente salmer. De laget også noen egne tekster som ble sunget til melodier av kjente komponister.

I den tidligste tiden utgav de blant annet en sangbok som ble kalt Songs of the Bride (1879) og som inneholdt 144 sanger. Senere gav de ut en større samling, Poems and Hymns of the Millennial Dawn (1890), som inneholdt 333 sanger og 151 dikt, hvorav de fleste var verk av kjente forfattere. I februar 1896 var et helt nummer av Vakttårnet viet offentliggjøringen av 11 sanger. I 1900 kom det ut et hefte med 82 sanger. Det ble kalt Zion's Glad Songs. De fleste eller alle tekstene i disse to samlingene var skrevet av Bibelstudenter. I 1925 kom det også ut en sangbok som var spesielt beregnet på barn. Den ble kalt Kingdom Hymns og inneholdt 80 sanger. I 1928 gav Bibelstudentene ut en sangbok som het Songs of Praise to Jehovah. Den inneholdt 337 sanger. Man forsøkte da i større grad å komme bort fra tekster med innhold som ikke var representativt for læren.

På slutten av 1930-tallet sluttet imidlertid sang å være et fast element i de lokale forsamlingene. I 1944 gjenopptok man sang i menighetene, og fra nå av ble det gjort mer for at samlingen skulle bli særegen for Jehovas vitner. Sangboken Kingdom Service Song Book ble utgitt det året, og den inneholdt 62 sanger. Den følgende sangboken var Songs to Jehovah's Praise (1950) med 91 sanger. Den inneholdt fremdeles noen sanger som ble sunget til melodier av kjente komponister. Etter den kom Singing and Accompanying yourselves with Music in your Hearts (1966) med 119 sanger. Disse sangene omhandlet et vidt spekter av bibelske temaer.

Deretter kom Sing Praises to Jehovah i 1984, som senere kom ut på norsk som Syng lovsanger for Jehova. Dette var en samling på 225 sanger som alle var skrevet av personer som selv har vært Jehovas vitner.

I 2009 ble det kunngjort at en ny sangbok skulle bli tatt i bruk, Syng for Jehova. Den ble tatt i bruk fra og med 2010. Den inneholder 135 sanger. Av disse er 33 nye. Flere sanger har gjennomgått endringer når det gjelder teksten. Noen melodier har også gjennomgått visse endringer. Noen sangtekster synges til nye melodier, og noen melodier brukes til nye tekster.

Hver sang har noen skriftsteder knyttet til seg som passer til det emnet sangen tar opp. Sangene tar opp forskjellige temaer, som Guds Ord, hyllest til Gud, beskrivelser av Jesus, og kristen livsførsel.

Kilder[rediger | rediger kilde]