Ric O'Barry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ric O'Barry i 2009.

Richard (Ric) O'Barry (født 14. oktober 1939 i USA. [1] i Florida) er en amerikansk dyrevernaktivist som jobber for å stanse fangenskap, mishandling og drap på delfiner. Ric O'Barry jobbet som ung med å fange og trene delfiner. Han fanget og trente alle delfinene som ble brukt i TV-suksessen Flipper1960-tallet, og i denne perioden var han verdens mest kjente delfintrener. Ifølge O'Barry endret synet hans på delfiner i fangenskap seg ved å arbeide med dem, da han lærte mer og mer om delfinenes egenskaper, intelligens og lidelser i fangenskap. En av delfinene han jobbet med i årevis på Flipper, Kathy, skal en dag i 1970 ha svømt rett bort til O'Barry, tatt et siste åndedrag, for så å bevisst slutte å puste.[2] Episoden med Kathys «selvmord» skal ha vært det som fikk Ric O'Barry til å endre holdninger og gå mot bransjen han hadde hjulpet til å etablere, og har siden brukt mye tid på å studere delfiner og kjempe mot fangenskap og unødvendige drap på delfiner.

Ric O'Barrys mål er å avsløre mishandling av delfiner, og informere verden om delfiners lidelser i fangenskap, og årsakene til disse. Mye av pengene som er med å finansiere drapene på delfiner kommer fra turistattraksjoner i akvarium i vesten, da en «fin delfin» kan selges for 150 000 amerikanske dollar. I filmen omtaler han publikums feilaktige syn på delfiner i akvarium som søte og glade dyr på denne måten: «Delfinens smil er naturens største bedrag. Det skaper illusjonen av at de alltid er glade».[2] Ric O'Barry er også med på å kjempe mot øvrig kommersiell hvalfangst. Hans kamp for delfinene har resultert i stiftelsen av Dolphin Project på Jordens dag i 1970 (like etter Kathys død), og samarbeidet Save Japan Dolphins med non-profit-organisasjonen Earth Island Institute.

Ric O'Barry ble i 2010 inkludert i talkshow-verten Oprah Winfreys liste over mennesker som hadde gjort sterkt inntrykk.[3]

Dokumentarfilmer[rediger | rediger kilde]

I 1991 ble han intervuet i dokumentarfilmen Dolphins: Minds in the Water, en dokumentarfilm som viser at delfiner er høyt utviklet, er svært intelligente og har sosiale bånd til hverandre.[4]

På 2000-tallet gikk han sammen med en gruppe filmskapere og lagde dokumentarfilmen The Cove hvor de dokumentarer masseslakt av delfiner i en bukt i Taiji Japan. Filmen ble utgitt i 2009 og ble belønnet med Oscar for beste dokumentarfilm.

I 2010 sendte Animal Planet dokumentarserien Blood Dolphins på tre episoder hvor Ric O'Barry og hans sønn Lincoln på nytt besøker Taiji i Japan for å finne ut om det har skjedd noen endringer etter medieoppmerksomheten The Cove fikk, i tillegg til å besøke delfinfangere på Salomonøyene for å jobbe med delfinsituasjonen der.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • To Free a Dolphin (2000)
  • Behind the Dolphin Smile: A True Story that Will Touch the Hearts of Animal Lovers Everywhere (2000)

Utvalgt filmografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]