Retinoskopi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Et retinoskop brukes sammen med et phoropter for refraksjonsundersøkelse

Retinoskopi er en teknikk for å få et objektivt mål på den refraktive tilstanden til pasientens øyne. Med et retinoskop belyser en pasientens øye og observerer refleksen fra pasientens retina. Mens en beveger en linje eller et lyspunkt over pupillen observerer en de relative bevegelsene til refleksen. Deretter benyttes et phoroter eller en holder linser med forskjellige dioptrier foran øyet for å «nøytraliser» refleksen.

Retinoskop

Retinoskopi er spesielt velegnet for å foreskive korrektive linser for pasienter som ikke er i stand til å gjennomføre en vanlig subjektiv undersøkelse. Dette kan gjelde mentalt tilbakestående, pasienter med afasi eller barn.

Det er også benyttet til å vurdere øyets accommodative evne (avstandsjuteringsevne/fokuseringsevne) og mulig latent langsynthet, hyperopi.

Retinoskop fungerer etter et prinsipp kjent som Foucaults prinsipp. I utgangspunktet indikerer dette at observatøren skal simulere uendelig avstand for å oppnå korrekt refraksjonsstyrke. Følgelig trekkes en styrke tilsvarende arbeidsavstanden fra den målte verdi.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Om retinoskopi.[død lenke]