Respiratorisk utvekslingskvotient

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Den respiratoriske utvekslingskvotienten (eller R-verdien) er forholdet mellom antall liter karbondioksid (VCO2) og antall liter oksygen (VO2) i et pust [1], og kan bidra til å gi et innblikk i metabolismen som skjer i kroppen.

Ved å måle dette forholdet kan man få en indikasjon på om det forbrennes mest fett eller mest karbohydrat ved en gitt belastning. R-verdien er omtrent 0,8 til 0,85 i hvile ved normal diett. Det forbrennes hovedsakelig fett på nivåer 0,7 til 0,85, med en 100% fettforbrenning på 0,7. En slik verdi vil derimot aldri være mulig, da det alltid vil være et lite innslag av karbohydratforbrenning. Når verdien når ca 0,85 har forbrenningen gått over til å hovedsakelig være karbohydrater, og fra 1,00 og oppover foregår forbrenningen nesten 100% fra karbohydrater. I forbrenningen inngår også en liten mengde protein, men denne er så liten at det ikke er særlig relevant.

Jo hardere intensitet en aktivitet foregår på, jo høyere vil vanligvis R-verdien verdien være. Ved hard trening verdi vil verdien overstige 1,00 og dermed vil det ikke lenger bli forbrent fett.

Beregningen av R-verdi gjøres vanligvis i et laboratorium gjennom en VO2max-test, og kan sees som en indikator på når deltakeren i testen er nær å bli utmattet og nær sine grenser. En R-verdi som er større enn 1,1 blir ofte brukt som et kriterium for å ha nådd sitt maksimale potensial i en VO2max-test.

Referanser[rediger | rediger kilde]