Representant for enslig mindreårig asylsøker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Representant (tidligere kalt verge) for enslig mindreårig asylsøker er en voksen person som skal ivareta den mindreårige asylsøkerens rettigheter i Norge, både juridisk og økonomisk[1]. Det er kun enslige mindreårige som søker i Norge som får tildelt representant. En representant er en juridisk person som skal ivareta barnets interesser, og skal være en slags støtte. Representanten har på ingen måte ansvar for barnet i hjemmet, da alt av omsorg for barnet ivaretas av asylmottaket.

Krav for å bli representant er at man er myndig, har gode norskkunnskaper både muntlig og skriftlig, samt at man er orientert i det offentlige systemet. Kandidaten blir vurdert av en rådgiver og man vil få opplæring om man er skikket til det.

Transittfase[rediger | rediger kilde]

I transittfasen må representanten være til stedet både under ankomstsamtalen, asylintervjuet og besøke den mindreårige minimum to ganger. Representanten honorares med kr 8 000 for denne perioden.

Ventefase[rediger | rediger kilde]

Ventefasen inntrer etter asylintervjuet. I denne fasen blir representanten honorert med godtgjørelse på kr 850 per måned og kr 100 til utgiftsdekning.

Vergefase[rediger | rediger kilde]

Vergefasen inntrer fra Utlendingsdirektoratet treffer vedtak som gir grunnlag for permament oppholdstillatelse. Vergefasen blir som hovedregel honorert med kr 10 000, pluss kr 1 000 i utgiftdekning per kalenderår.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Asylmottak: Representantordning for enslige mindreårige - UDI». www.udi.no. Arkivert fra originalen 4. oktober 2015. Besøkt 1. oktober 2015.