Representant for enslig mindreårig asylsøker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Representant (tidligere kalt verge) for enslig mindreårig asylsøker er en voksen person som skal ivareta den mindreårige asylsøkerens rettigheter i Norge, både juridisk og økonomisk[1]. Det er kun enslige mindreårige som søker i Norge som får tildelt representant. En representant er en juridisk person som skal ivareta barnets interesser, og skal være en slags støtte. Representanten har på ingen måte ansvar for barnet i hjemmet, da alt av omsorg for barnet ivaretas av asylmottaket.

Krav for å bli representant er at man er myndig, har gode norskkunnskaper både muntlig og skriftlig, samt at man er orientert i det offentlige systemet. Kandidaten blir vurdert av en rådgiver og man vil få opplæring om man er skikket til det.

Transittfase[rediger | rediger kilde]

I transittfasen må representanten være til stedet både under ankomstsamtalen, asylintervjuet og besøke den mindreårige minimum to ganger. Representanten honorares med kr 8 000 for denne perioden.

Ventefase[rediger | rediger kilde]

Ventefasen inntrer etter asylintervjuet. I denne fasen blir representanten honorert med godtgjørelse på kr 850 per måned og kr 100 til utgiftsdekning.

Vergefase[rediger | rediger kilde]

Vergefasen inntrer fra Utlendingsdirektoratet treffer vedtak som gir grunnlag for permament oppholdstillatelse. Vergefasen blir som hovedregel honorert med kr 10 000, pluss kr 1 000 i utgiftdekning per kalenderår.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Asylmottak: Representantordning for enslige mindreårige - UDI». www.udi.no. Arkivert fra originalen 4. oktober 2015. Besøkt 1. oktober 2015. 
StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.