Rebeccaopprørene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Rebeccaopprørene var et opprør fra 1839 til 1843 i Wales. Den var en protest mot den høye avgiften som måtte betales på de lokale bompengeveiene. Opptøyene opphørte før 1844 fordi en lov som konsoliderte og endret lover relatert bompengeveier i Wales ble vedtatt.

Historie[rediger | rediger kilde]

På begynnelsen av det 19. århundre var det mange veibomer på veiene i Wales ble operert av stiftelser som skulle opprettholde og til og med forbedre veiene, finansiering av dette ble finansiert av bompenger. Men mange stiftelser krevet inn ekstremt høye bompenger og brukte penger også til andre bruksområder. Selv der hvor dette ikke var tilfelle, veibomlover påla en ekstra økonomisk byrde på det fattige landbruket og folk bestemte seg for at nok var nok. De tok loven i sine egne hender og gjenger ble dannet for å ødelegge den toll-portene.[1]

Disse gjengene ble kjent som Merched Beca (walisisk for Rebecca's Daughters) eller kun Rebeccas. Opprinnelsen til navnet er sagt å være et vers i Bibelens 1. Mosebok 24:60 – Og de velsignet Rebekka og sa til henne: Vår søster, bli til tusen ganger ti tusen, og måtte din ætt ta sine fienders porter i eie!' (engelsk: 'And they blessed Rebekah and said unto her, Thou art our sister, be thou the mother of thousands of millions, and let thy seed possess the gate of those which hate them'). Dette verset ble ropt mang en gang fra de religiøse urbane beboerne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Davies, John (2008). The Welsh Academy Encyclopaedia of Wales. Cardiff: University of Wales Press. s. 730. ISBN 9780708319536.