Ravneporten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ravneporten (originaltittel: Raven's Gate) er en bok laget av den britiske forfatteren Anthony Horowitz og er den første boka i serien om De fem utvalgte.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Mørket venter på den andre siden


”Dere er innblandet i noe mye større og mer utrolig enn dere noensinne kunne forestille dere. Enten dere liker det eller ikke, har dere begynt på en reise uten å vite det, og dere har ingen vei tilbake.”

Som oppdratt i et fosterhjem, var Matthew Freeman aldri en vanlig gutt. Som liten døde foreldrene hans i en bilulykke og Matthew ble sendt for å leve med morens halvsøster Gwenda Davis og samboeren Brian Conran, begge var likegyldige og passet aldri foreldrerollen. Etter at ”Kelvin”, en antatt venn, lokker han til å stjele DVD-er fra et lokalt lager, blir en forferdelig forbrytelse begått og Matt blir dradd inn til lovens lange arm. Han får valget mellom å komme i ungdomsfengsel eller være med i PUFF – prosjektet. Han blir sendt til Yorkshire som en del av rehabiliteringsprosjektet PUFF, bare for å finne seg selv i midten av det skumleste som kunne skjedd. Og Matt finner fort ut at alle i landsbyen Lesser Malling har demoniske planer for ham og hele verden! Etter flere forsøk på å flykte, på grunn av dødsfallet til to av hans allierte, har han ikke noe annet valg enn å bli og utforske Lesser Malling... Han avslører en stor hemmelighet – en innflytelsesrik, verdensomspennende gruppe personer tilkoblet myndighetene, flere globale hemmelige tjenester, forretninger og organisasjonen kalt Nexus strever med å beskytte verden. De onde vesenene kalt De Gamle, som ble forvist for lenge siden av bare fire gutter og en jente (De fem utvalgte), er ikke langt i fra å bli sluppet løs fra deres fengsel. Ondskapsfulle hekser og trollmenn i Lesser Malling vil at de skal komme tilbake til den menneskelige verdenen, og Matt finner ut at han er en av de fem barna spådd til å stoppe De Gamle. Ved hjelp fra den mystiske organisasjonen kjent som Nexus, den uvillige journalisten Richard Cole og likedan Matts kraftige, men uforutsigbare krefter, må han finne en måte å stoppe Ravneporten fra å bli åpnet enda en gang, og dermed hindre De Gamle fra å bli sluppet løs i en intetanende verden.

Hovedperson[rediger | rediger kilde]

Matthew Freeman, 14 år gammel foreldreløs i Ipswich, London.
Han har vært sammen med den gale gjengen av venner siden han bosatte seg i Ipswich. Nå, lever han med hans tante og hennes kjæreste. Foreldrene hans døde i en bilulykke når han var veldig ung. Matt bestemmer seg for å være med på PUFF – prosjektet etter at han blir tatt for å begå en forbrytelse. Han flytter sammen med Ms. Deverill, og finner fort ut at det er noe uhyggelig med denne landsbyen. Matt må lære hvem han virkelig er, og kontrollere kreftene han har blitt gitt for å redde verden.

Bipersoner[rediger | rediger kilde]

Kelvin, Matts 17-år gamle venn.
Kelvin tar Matt under hans vinge når han kommer. Charles, hans bror, fortalte guttene om et lager som de kunne rane. Kelvin stikker ned sikkerhetsvakta, og legger skylda på Matt. Han blir sendt til fengsel, og Matt blir sendt til PUFF – prosjektet for hans deltagelse i forbrytelsen.

Jayne Deverill, Matts nye fostermor gjennom PUFF – prosjektet.
Hun er en dame på rundt om 50, som lever i en landsby i Yorkshire. Matt synes hun virker merkelig, og senere blir mistanken bekreftet. Hun blir avslørt som en heks som hele tiden har visstom Matt’s spesielle evner. Hun prøver å gjøre han til et menneske offer, men på slutten klarer han å flykte.

Richard Cole, en journalist for Greater Malling Gazette.
Matt forteller han alt som har skjedd med ham i Lesser Malling siden han flyttet der. Han tror ikke på Matt i begynnelsen, men bestemmer seg for å hjelpe Matt å løse mysteriet i landsbyen. På slutten av historien, blir han Matt’s nylig adopterte forelder.

Andre personer. Det er også mange andre mindre betydningsfulle personer som viser Matt velvilje og prøver å hjelpe ham med oppdraget sitt. Mange av disse personene ender opp som ofre for landsbyboerne så fort de finner ut at noen hjelper Matt.