Rakettmotor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rakettmotoren RS-68 under testing ved NASAs Stennis Space Center

Rakettmotor er en jetmotor som kun bruker lagret drivstoff og er derfor egnet til bruk i verdensrommet. Det finnes to typer drivstoff til raketter. Det er fast drivstoff og flytende drivstoff.

Selve rakettmotorprinsippet bygger på Newtons 3. lov, kraft er lik motkraft. Det vil si at for at en ting skal gå en bestemt retning må en kraft virke i den motsatt retningen. Hvis en rakett skal gå oppover må altså en annen kraft virke i motsatt retning. Ved å la en masse brenne ut i den ene enden vil dette skape et trykk, og raketten vil bevege seg i motsatt vei. Jo større masse av brennstoff som brennes, og jo raskere avgassen kan slippe ut i den ene enden, jo større kraft vil påvirke raketten.

Krutt er fremstilt av 75 % kaliumnitrat, 15 % karbon (trekull) og 10 % svovel. Men dette brenner for fort. Derfor blander man i stedet 72 % kaliumnitrat, 24 % karbon og 4 % svovel. Dette stoffet som kalles svartkrutt kan i prinsippet bruke som brensel i en rakett. Denne kombinasjonen er bare en av flere måter å produsere drivstoff på.