Radialsag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Radialsag.

En radialsag eller radialarmsag er en type kappsag som er uttrekkbar slik at den kan kappe ekstra brede emner. Den kan også utføre mange av funksjonene til en bordsag. Radialsagen var lenge den mest brukte typen sag til å kappe lengden på trelast inntil kapp- og gjærsagen tok over dette bruksområdet på 1970-tallet. Rene radialsager er i dag lite brukt, delvis på grunn av sikkerhet, og delvis på grunn av at andre typer sager har tatt over bruksområdene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Radialsagen ble oppfunnet i 1922, og ble patentert av DeWalt i 1925 (amerikansk patentnummer 1,528,536).[1][2] Før radialsagen kom var bordsirkelsager og håndsager rådende til kapping av trelast. Radialsagen hadde derimot fordelen at arbeidsstykket kunne være stasjonært under kapping, i motsetning til bordsirkelsagen som krever at man flytter på arbeidsstykket under kuttet.

På slutten av 1970-tallet begynte radialsagen å bli erstattet av kombinerte kapp- og gjærsager med radialarm,[3] som kan utføre mange av de samme funksjonene på en tryggere måte. Til hjemmebruk kan også bordsagen være et alternativ til radialsagen for enkelte kutt, og begge disse sistnevnte kan både skjære langs og på tvers av tømmer, samt utføre sammensatte gjæringskapp som på en kapp- og gjærsag.

Sikkerhet[rediger | rediger kilde]

Radialsagen er i stand til å utføre et større utvalg og mer komplekse kutt enn mange andre sager, men er også mer tilbøyelig for å kunne brukes på utrygge måter, særlig av uerfarene operatører. Som med mange andre motoriserte sager kan man miste lemmer. Et annet aspekt er at sagblader (særlig sløve) kan ta tak i og akselerere trelast med nok kraft til å slå den gjennom en vegg, og radialsager er kjent for å ha en tendens til å grave seg ned i arbeidsstykket. For å unngå dette bør operatøren bruke skarpe sagblad med passende bladvinkel og riktig matehastighet. På en kapp- og gjærsag vil imidlertid lasten i slike tilfeller bli kastet inn mot hovedleddet i sagen og stoppet der, slik at man minimerer personskader grunnet flyvende trelast.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.patentplaques.com/blog/?p=2352 accessed 10-Feb-2014
  2. ^ Loose, John Ward Willson. The heritage of Lancaster. Woodland Hills, Calif.: Windsor Publications, 1978. 188. Print.
  3. ^ «Compound Miter Saw». Heartwood Farms.