Provideringskommisjonene 1807–1814

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Provideringskommisjoner ble opprettet under Napoleonskrigene for å sikre forsyninger til Norge. Den første provideringskommisjonen ble opprettet av regjeringskommisjonen den 13. november 1807 og varte til utgangen av mars 1811. En ny provideringskommisjon ble utnevnt av visestattholderen den 5. mars 1811 og godkjent av kongen den 30. mars 1811. Det norske statsrådet resolverte 1. september 1814 at kommisjonen skulle avvikles innen årets utgang, men kommisjonen ble ikke endelig avviklet før i 1824. Kommisjonene besto av to til tre medlemmer.

Kommisjonene skulle søke å tilfredsstille behovet for mat, særlig korn. Korntilførselen ble alvorlig hindret som følge av krigens blokader. Kommisjonene omfattet i praksis Akershus og Kristiansand stift. I stiftene ble det bygd ut et kontaktnett av lokale kommissærer som innberettet om skipsanløp og kornladninger. Det fantes også stiftskommisjoner nordafjells. Alle sorterte under Overprovideringskommisjonen.

I 1813 ble det opprettet et revisjonskontor som skulle revidere regnskaper fra alle provideringstiltak som sorterte under Overprovideringskommisjonen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]