Hopp til innhold

Pro Velo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Pro Velo er er en sveitsisk organisasjon som arbeider for å legge til rette for sykling som daglig transportmiddel. Organisasjonen ble grunnlagt 1975 i Basel, og arbeider med transportpolitikk, trafikksikkerhet og miljøvern i transportsektoren. Pro Velo er medlem i European Cyclists’ Federation.[1]

Sykkelinitiativet Velo-Initiative som ble lansert i 2015 av Pro Velo med flere har vært en stor politisk suksess. Det har resultert i den sveitsiske sykkelvegloven Veloweggesetz[2] som tredde i kraft i 2023, og har blitt betegnet som en milepæl for promotering av sykling i Sveits. Den føderale regjeringen og kantonene er pålagt å planlegge og bygge sykkelinfrastruktur på veiene innen utgangen av 2042 for å muliggjøre trygg og hyggelig sykling for alle aldersgrupper.

Fokusområder inkluderer raske, trygge og praktiske sykkelforbindelser samt gode parkeringsplasser, og de rådgir administrasjoner, myndigheter og privatpersoner. I tillegg organiserer de sykkelmesser, sikkerhetskurs for barn[3] og voksne, og sykkellreparasjonsdager. Medlemsbladet Pro Velo Magazin utgis fire ganger i året på tysk og fransk. De arrangerer også en sykle-til-jobben-kampanje hvert år i mai og juni hvor de appellerer spesielt til deltakernes helse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Our Members». ECF (engelsk). 29. april 2022. Besøkt 8. juni 2024. 
  2. ^ «Velopolitik: Veloweggesetz / Art. 88 Bundesverfassung». www.pro-velo.ch (tysk). Besøkt 8. juni 2024. 
  3. ^ Die ganze Klasse aufs Velo!, auf bike2school.ch