Primum non nocere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Primum, non nocere eller primum, nil nocere er en latinsk frase som betyr «først og fremst, å ikke volde skade» eller «først og fremst, å ikke skade noe».

Nonmaleficence er et annet prinsipp som har blitt utledet av det førstnevnte og er knyttet til den medisinske etikk som undervises i medisinstudier, kanskje særlig innen akuttmedisin. Prinsippet innebærer at det kan være bedre å gjøre ingenting enn å gripe inn og dermed forverre tilstanden. Leger og annet helsepersonell bør med andre ord overveie risikoen ved å foreta en behandling, spesielt før en diagnose har blitt stilt.

Uttrykkets opprinnelse er usikker. I den hippokratiske ed finnes løftet å «avstå fra å forvolde skade» (ἐπὶ δηλήσει δὲ καὶ ἀδικίῃ εἴρξειν) men uten at den eksakte ordlyd fra frasen forekommer. Prinsippet forklares i Corpus Hippocraticum: legen må ha to ting for øye når det gjelder sykdom, nemlig å gjøre godt eller ikke volde skade (Bok I, Seksj. 11).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Markwart Michler: Ärztliche Ethik. In: Würzburger medizinhistorische Mitteilungen 24, 2005, s. 268–281, her: s. 272–276 (Primum nil nocere).