Presteidfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Presteidstraumen)
Hopp til navigering Hopp til søk
Presteidfjorden
Presteidstraumen(Hamarøy).jpg
Presteidstraumen mot Glimma
LandNorge Norge
OmrådeHamarøy (Nordland)
Lengde8,5 km [a]
Dybde104 m (maks)
Arm avVestfjorden
ArmKulfjorden
Beliggenhet
Presteidfjorden ligger i Nordland
Presteidfjorden
Presteidfjorden
Presteidfjorden (Nordland)
68°05′47″N 15°41′06″Ø
Presteidstraumen og Presteidbrua
Ut Presteidfjorden

Presteidfjorden er en fjord i Hamarøy kommune i Nordland. Den utgjør den sørvestlige, indre, delen av en bukt som strekker seg inn fra Vestfjorden, rundt Tannøya, mellom Tranøya i vest og Horneset i øst.

Presteidfjordens geografi[rediger | rediger kilde]

Fjorden har sitt innløp mellom Jektneset, sør for Hamlot, i vest, og Gunnarboren, på vestsiden av Jørenvik, i sørøst, og strekker seg 4,9 kilometer sørvestover mot Presteid.[1] Inkludert Presteidstraumen og Glimma er fjordens totale lengde ca. 8,5 kilometer (4,6 nm).

Finnvikpollen[rediger | rediger kilde]

Fra det 2,2 kilometer brede innløpet mellom Nygårdshaugen i nord og Hammarneset i sør strekker Finnvikpollen seg omtrent to kilometer inn til Pollstranda og utløpet til Pollelva på østsiden av Presteidfjorden. På sørsiden av bukta ligger den lille grenden Finnvik.

Presteidstraumen[rediger | rediger kilde]

Mellom Presteidfjorden i nord og Glimma i sør går den ca. én kilometer lange Presteidstraumen. Ved flo og fjære blir det en svært kraftig tidevannsstrøm gjennom det 2-300 meter brede sundet.

På vestsiden av sundet ligger bygda Presteid med en fiskecamp i tilknytning til strømmen. Fv81 krysser sundet over Presteidbrua.

Glimma[rediger | rediger kilde]

Sør for Presteidstraumen ligger den delvis avsnørte havbukta Glimma[2] (på bokmål også kalt Glimmen). Glimma er rundt 3 km², og har en lengde fra Presteidstraumen og sørover til bunnen på 2,5 kilometer.[1] Flere små elver munner ut i Glimma og gir brakkvann. Største dybde er 50 meter.

På nordvestsiden, mellom Oppeid og Kaldstad, ligger Dragseidet hvor det er kun 550 meter til Lilandspollen ved Kaldvågfjorden.

Kulfjorden[rediger | rediger kilde]

Kulfjorden er en liten fjordarm vest av Presteidfjorden, som strekker seg 2,4 kilometer nordvestover fra innløpet mellom Storøya og Djupvikneset. De to armene Bjøllosen og Hesskogosen går i nordlig retning fra fjorden. Største dybde er 24 meter midt i fjorden.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

  • Deler av traséen til Fv81 følger Presteidfjorden fra, og rundt, Finnvikpollen sørøstover til Presteidbrua.
  • Deler av traséen til Fv665 går langs sørsiden og inn mot bunnen av Kulfjorden.
  • Etter 2. verdenskrig ble det opprettet en passasjerbåtrute mellom Presteid og Ulvsvåg, og etterhvert bare til Nergård når veien kom nærmere Presteid. Ruten gikk frem til Presteidbrua sto ferdig i 1957.

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type numrering
  1. ^ Målt ved bruk av måleverktøy i Statens kartverks Norgeskart.no.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]