Pratt & Whitney R-985

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Pratt and Whitney R-985»)
Pratt & Whitney R-985 Wasp Junior

Pratt & Whitney R-985 Wasp Junior er en av flere i en serie av ni-sylindrede luftkjølte stjernemotorer bygget av Pratt & Whitney Aircraft Company. De ble bygget mellom 1929 og 1953. Motoren har et sylindervolum på 16,14 liter (985 kubikktommer, derav motorbetegnelsen) med en motorytelse på, opprinnelig 300 hk. mens de senere hadde en ytelse på 450 hk. Wasp Junior er blitt brukt i et stort antall sivile og militære fly. Over 39 000 er blitt bygget og mange er fremdeles i bruk.

Pratt & Whitney utviklet R-985 Wasp Junior som en mindre versjon av R-1340 Wasp for å kunne konkurrere i markedet om en motor til mellomstore fly. I likhet med den større utgaven var også denne en luftkjølt ni-sylindret stjernemotor. Wasp Junior brukte mange deler fra den større Wasp og hadde de samme mål på monteringsbraketter, noe som tillot et eventuelt bytte til større motor.

Fra midten av 1930-tallet utviklet Pratt & Whitney flere forbedringer som innebar høyere kompresjon og større turtall.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidlige versjoner av Wasp Junior ble brukt i flere mindre sivile og militære fly. Typen ble mer populær sent på 1930-tallet. Den ble valgt for Lockheed Model 10A Electra to-motors fly såvel som for andre to-motors sivilfly som Lockheed Model 12A Electra Junior, Beechcraft Model 18 og Grumman G-21 Goose Amfibiefly. Den ble også brukt på en-motors, som Beechcraft Staggerwing, Howard DGA-15 og Spartan Executive.

Wasp Junior ble også brukt til britiskbygde fly som Avro Anson og Airspeed Oxford to-motors skolefly. Andre verdenskrig førte til produksjon av mange tusen Wasp Junior.

Frem til andre verdenskrig var den nærmeste konkurrent Wright Aeronauticals R-975 Whirlwind. I løpet av krigen ble Wasp Junior brukt i større utstrekning enn R-975. Wright stoppet produksjon av denne modellen i 1945.

Pratt & Whitney stoppet produksjonen av Wasp Junior i 1953, etter å ha bygget 39 037 motorer. Mange Wasp Junior-motorer er fremdeles i bruk på eldre bushfly og jordbruksfly såvel som i veteranfly som opprinnelig var utstyrt med andre motorer for et enklere vedlikehold siden reservedeler for Wasp Junior er lettere tilgjengelig.

Anvendelse[rediger | rediger kilde]

R-985 på en de Havilland Canada DHC-2 Beaver

Wasp Junior er brukt i et førti-talls ulike fly, noen av disse er;