Hopp til innhold

Posturologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Posturologi er behandlingsform som fokuserer på pasientens kroppsholdning ved hjelp av å kombinere forskjellige teoretiske behandlingsformer i praksis, først og fremst øreakupunktur.[1] Faget tar utgangspunkt i at det posturale systemet som styrer hvordan kroppen står i rommet er underbevisst. Posturologen ser spesielt på den loddrette stillingen til skulder- og bekkenpartiet. Det er også vanlig å gjennomføre test av samsyn, test av fordeling av trykk i bitt og fordeling tyngde under foten. Det er i hovedsak fire ting som bestemmer hvordan hjernen orienterer kroppen i rommet:

  1. Nerver under foten gir informasjon om hvordan man står på bakken, og for eksempel sko med mye støtte kan lure kroppen til å tro at den står sidelengs i en bakke med den ene foten høyere enn den andre og dermed få kroppen til feilaktig å korrigere holdningen. For å unngå dette kan man bruke såler med mindre støtte eller minimalistsko.
  2. Øynene gir informasjon om hvordan man står i rommet, og dårlig samsyn kan gjøre at man får et feil inntrykk av rommet og står skjevt. Samsynstrening vil da ofte hjelpe, men i noen tilfeller kan prismebriller være nødvendig.
  3. Balanseorganet i øret gir informasjon om tyngdekraft og rotasjon av kroppen. Dersom kroppen står skjevt kan man bruke øreakupunktur for å trigge kroppen til å rette seg opp igjen.
  4. Hud og muskler gir også hjernen informasjon om vinkler i ledd.

Posturologutdannelsen kan tas ved flere franske universitet, og faget er på fremmarsj flere europeiske land som for eksempel i Danmark og Tyskland.[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 17. oktober 2012. Besøkt 21. februar 2013.  voi.no: Om posturologi
Autoritetsdata