Hopp til innhold

Posisjonsvinkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En illustrasjon av hvordan posisjonsvinkelen blir anslått gjennom et teleskopokular; primærstjernen er i sentrum.

Posisjonsvinkel forkortes vanligvis PA. Den er et mål avledet av observasjon av visuelle binærstjerner. Den er definert som vinkelforskjellen i grader mellom sekundærstjernen og primærstjernen, relativt til himmelens nordpol.

Som eksemplet illustrerer, kan man tenke seg at man observerer en hypotetisk binærstjerne med en PA på 135 grader, det betyr at en tenkt linje i okularet trukket fra himmelens nordpol (NCP) til primærstjernen (P) ville ha en forskjell fra sekundærstjernen (S) slik at vinkelen NCP-P-S ville være 135 grader.

Når man tegner grafer til visuelle binærstjerners baner, er NCP-linjen tradisjonelt tegnet nedover, det vil si med nord på bunnen, og PA målt mot klokka, fra 0 til 359 grader.


Definisjonen av posisjonsvinkel utvides også til å gjelde for utvidede objekter slik som galakser, der det refererer til vinkelen dannet av storaksen til objektet og NCP-linjen.

Videre lesning[rediger | rediger kilde]

D. Scott Birney, Guillermo Gonzalez, David Oesper (2007). Observational Astronomy. Cambridge University Press. s. 75. ISBN 0-521-85370-2. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata