Portal:Estland/Utvalgt artikkel/1

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Estland og del av arkivet Portal:Estland/Utvalgt artikkel For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


Neste ingress >>
Nordvestkysten av Estland nær Nõva i Lääne kommune.

Estland er et land i Baltikum ved den østlige kysten av Østersjøen. Landet grenser til Finskebukta i nord og ligger mellom Latvia og Russland. Estland er et flatt land, og den gjennomsnittlige høyden er bare 50 meter.

Oljeskifer og kalkstein, sammen med skogene som dekker 47 % av landet, spiller en viktig økonomisk rolle i dette landet som ellers har få naturressurser. Estland har over 1 500 innsjøer og vann, mange myrområder, og en kystlinje på 3 794 km med mange bukter, sund og viker. Havna Muuga i Tallinn er en av de beste isfrie havnene i Europa.

Estlands strategiske plassering har ført til mange kriger om territoriet gjennom historien. I 1944, da landet var okkupert av Sovjetunionen ble regionene Jaanilinn og Petseri annektert. Den lovmessige statusen til disse områdene, og hvor grensen går er i dag fremdeles ikke avgjort mellom Estland og Russland.Les mer