Portvenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Portåre»)
Portvenen (blå, øverst).

Portvenen, portåren eller vena porta er en vene i bukhulen. Den fører blod og næringsstoffer fra tarmen og milten til leveren. I leveren blir giftige stoffer blodet måtte ha tatt opp fra tarmen brutt ned, og overskytende næring konvertert til produkter for lagring. Portåren er derved helt vesentlig for at det kjemiske miljøet i blodet opprettholdes. Venen dannes av årer fra fordøyelsessystemet og milten som løper sammen. Høyt blodtrykk i portvenen kan blant annet føre til skrumplever.

Portvenen er ca åtte centimeter lang hos voksne. Den ligger i øvre høyre kvadrant av bukhulen. Den starter bak halsen på bukspyttkjertelen og går til leveren, hvor den deler seg og fordeles til alle deler av leveren. Slik blir den en av de to kildene som skaffer blod til leveren. Portåren er det eneste stedet i kroppen der en vene greiner ut.

Foruten skrumplever kan sykdommer i portvenen føre til ascites (unormal væskesamling i bukhulen), Caput medusae og flere andre sykdommer.

Portåren finnes hos alle virveldyr og hos lansettfisker. Sekkdyr har et åpent sirkulasjonssystem, og mangler en tydelig portåre.