Pliktforsømmelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Pliktforsømmelse foreligger når man ikke etterkommer de plikter man har, typisk i et ansettelsesforhold. Pliktforsømmelse er lovlig avskjedigelsesgrunn, men avskjedigelsen skal da skje konsekvent fra arbeidsgiverens side.

For at arbeidsgiver skal kunne påberope seg pliktforsømmelse som grunn for avskjed, skal der eksistere en felles forståelse av hva pliktene går ut på. Dette kan fremgå ved at arbeidstaker har opplæring/fagbrev, men også ved skriftlig arbeidsreglement og rutinebeskrivelser. For spesifikt arbeidsstedsrelaterte plikter, skal disse være gjort kjent for arbeidstaker.

I militære sammenhenger er det et særlig behov for disiplin, herunder at plikter etterkommes. Derfor gjør den militære straffelov pliktforsømmelse straffbart i § 27. Ettersom pliktene ikke spesifiseres nærmere, kalles bestemmelsen også for «gummiparagrafen».

Et relatert begrep er lydighetsnektelse.


jusstubbDenne jusrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Denne artikkelen henviser til den danske militære straffeloven, ikke den norske.