Kommandokø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Pipeline (Unix)»)

En pipeline (norsk oversettelse: kommandokø eller kanal[1]) er i UNIX og i Unix-liknende operativsystemer en sekvens av prosesser som er lenket sammen av deres standardstrømmer, slik at utmatningen fra hver prosess (stdout) går direkte inn som en innmatning (stdin) i den neste prosessen.

Konseptet ble fremmet av Doug McIlroy ved Bell Laboratories under utviklingen av UNIX, og var med på å forme Unix-filosofien.[2][3] Begrepet har sitt navn etter analogien med en fysisk rørledning.

Standardsyntaksen i skall er en liste over flere kommandoer, som er adskilt av vertikale streker («pipes»). For eksempel, for å liste filene i den nåværende katalog (ls), og bare beholde linjer i utmatningen som inneholder tekststrengen key (grep), og se resultatet på en scrollende side (less), brukes følgende kommandoer:

 ls -l | grep key | less

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fellesordliste for dataord på – bokmål». i18n.skulelinux.no. Arkivert fra originalen 6. desember 2022. Besøkt 3. august 2022. 
  2. ^ Mahoney, Michael S. «The Unix Oral History Project: Release.0, The Beginning». «McIlroy: It was one of the only places where I very nearly exerted managerial control over Unix, was pushing for those things, yes.» 
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 3. februar 2015. Besøkt 2. oktober 2017.