Pieter Brueghel den yngre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anton van Dyck: Portrett av Pieter Brueghel den yngre

Pieter Brueghel den yngre (født 1564 eller 1565, død 1636) var en flamsk maler, kjent for tallrike kopier etter sin far Pieter Brueghel den eldres malerier. Han fikk kallenavnet «Helvetes-Brueghel» for sin fantastiske behandling av ild og sitt groteske billedsprog.

Selv om den korrekte fødselsdatoen er ukjent, var han 36 år gammel 22. mai 1601 og døde 10. oktober 1636, 72 år gammel. Derfor ble han født sent i 1564 eller tidlig i 1565.

Pieter Brueghel den yngre var den eldste sønn til den berømte nederlandske maler Pieter Brueghel den eldre fra det 16. århundre, kjent som «Bonde-Brueghel», og Mayken Coecke van Aelst. Hans far døde i 1569, da Pieter den yngre bare var fem år gammel. Så fulgte morens død i 1578, og Pieter, sammen med sin bror Jan Brueghel den eldre, kjent som «Fløyels-Brueghel» og søsteren Marie, dro for å bo hos sin bestemor Mayken Verhulst, som var enke til Pieter Coecke van Aelst. Hun var også kunstner og, ifølge Karel van Mander, muligens den første læreren til de to sønnene. Familien flyttet til Antwerpen noen tid etter 1578.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]