Persontilpasset medisin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Persontilpasset medisin, eller presisjonsmedisin, er en betegnelse på et sett med diagnostiske metoder som i større grad enn tradisjonell medisin søker å finne behandling eller forebygging som er tilpasset den enkeltes (i hovedsak genetiske) egenskaper. Selv om medisinen alltid har hatt denne intensjonen og ofte er tilpasset spesielt den enkelte pasient også i dag, er det den enorme utviklingen av analyser av arvestoffet som virkelig har satt fart i denne utviklingen. Av denne grunn er det ofte storskala genetiske analyser man tenker på i sammenheng med persontilpasning av medisinen.

I hovedsak vil persontilpasset medisin være aktuell i forhold til arvelige sykdommer eller egenskaper som kan påvirke sykdomsutvikling og være viktige for behandlingsvalg, og ved kreftsykdom, der både arvelige egenskaper og de nye mutasjonene som er oppstått i kreftcellene kan være viktige for behandlingen. Persontilpasset medisin er under utredning i helsevesenet], på oppdrag fra Helsedepartementet.[1]

Persontilpasset kreftmedisin er det ene nasjonalt prioriterte området innen kreftforskning, med det nyoppretta fagrådet Nasjonal kreftsatsing. Innen dette området er det også flere store forskningsprosjekter i gang, for å skape den kunnskapsbasen som er nødvendig for å ta metodene i bruk i helsetjenestene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]