Hopp til innhold

Personalsystem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Personalsystem er dataprogrammer som skal effektivisere administrasjonen av ansatte i en virksomhet. De vanligste funksjonene i personalsystemer er bemanningsplanlegging, timeregistrering, fraværshåndtering, lønn, rekruttering, ansattinformasjon og kompetansekartlegging. Personalsystemer er ofte en del av ERP-systemer, det vil si større systemer som også dekker produksjon, lager, salg, innkjøp og økonomi. ERP er ikke en produktbetegnelse, men beskriver kvaliteten på integrasjonen mellom de nevnte områdene.

Markedet for personalsystemer er ungt. På slutte av 1900-tallet hadde bedriftene mer fokus på systemer for verdikjeden og produksjonen. Fordi personalkostnadene har blitt en økende del av de totale kostnadene i mange bransjer, har personalsystemer blitt viktigere.

I mange bransjer er personalsystemets hensikt å tilsette riktige medarbeidere med riktig kompetanse til riktig arbeidsoppgave på riktig tidspunkt. I slike bransjer er arbeidsplanen gjerne en del av systemet, og det blir dermed naturlig å håndtere timerapporteringen og lønnsutbetalingen via samme system.

De siste årene har personalsystemene blitt mer desentraliserte, der medarbeiderne gjør mer av arbeidet med feriesøknader og egenmeldinger selv, gjerne via apper på smarttelefonen sin.

Blant de norske personalsystemer med mange brukere er Visma, Huldt & Lillevik, 4human, Personec, Simployer, Agresso, SAP og VIVALDI (fra AS DAL PersonalStøtteSystem).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]