Peregrino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Peregrino er et oljefelt (blokk BM-C-7) som ligger offshore Brasil øst for Rio de Janeiro i den sørvestre delen av Camposbassenget. Det har om lag 2,3 milliarder fat olje. Feltet ble oppdaget i 2004 og satt i produksjon i april 2011. Feltet var tidligere kjent som Chinook.

Eiere[rediger | rediger kilde]

Feltet var opprinnelig planlagt å bli operert av Anadarko med Statoil som eier av 50%, men den 4. mars 2008 Statoil kjøpte Anadarko's 50% andel av oljefeltet 1,8 milliarder USD.

I mai 2010 solgte Statoil 40 prosent av Peregrino for 3,07 milliarder dollar. Ny partner på feltet ble kinesiske Sinochem Group. Statoil beholdt 60 prosent og operatørskapet for feltet.

Utvinningsgrad[rediger | rediger kilde]

På tidspunktet for ervervelsen av lisensen, var feltets utvinningsgrad anslått til 9%. Men med dagens uttømmingsplan av feltet med bruk av produsert vann, injeksjon og fjellkompaksjon, har utvinningsgraden på Peregrino økt til 20%.

Utbygging[rediger | rediger kilde]

Første fase av utbyggingen omfatter to bore-og brønnhodeplattformer og et skipsformet flytende produksjonsplattform med lagring og offshore lasting (FPSO ).

Plattformene er knyttet opp til FPSO ved strømningsrør, kontrollkabler og strøm. Prosjektet krever omfattende reservoarstyring som for eksempel produsert vann, injeksjon, horisontale brønner og strømningskontroll for å opprettholde produksjonen.

Prosjektet startet i februar 2007, da Sør-Atlanteren Holding og Maersk inngikk en avtale om å utføre en FEED-studie for prosjektet. Kort tid etter fikk Maersk Contractors (nå Maersk FPSO) kontrakten for levering av FPSOen og for 15 års drift av FPSOen.

Det ble leid inn en tanker for ombygging til FPSO. Det viste seg i ettertid at denne hadde en langt dårlige standard enn det som var forutsatt.

Det var flere norske leverandører:

  • Aker Solutions sto for forankring og installeringsarbeidet. Dette var den første marine installasjonsjobben for Aker Solutions i Brasil. Arbeidet omfattet planlegging og installasjon av et offshore lastesystem. De valgte en neddykket turret produksjonsbøye (STP). Den har et ankersystem med ti ankerlinjer bestående av 90 tonn pæler, tung kjetting og wire. Operasjonene ble utført i 2009.
  • APL Norway AS (et selskap i National Oilwell Varco) leverte det neddykkede produksjonsdreieskiven og forankringssystemet for Peregrino FPSO.
  • Subsea 7 fikk en kontrakt for prosjektering, innkjøp, bygging og installasjon av rørledningene som forbinder de to plattformene til FPSOen.

Av andre større oppgaver sto J. Ray McDermott for prosjekteringen, innkjøp og bygging av 6.500 tonn topsidemoduler til FPSOen. Kiewit Offshore Services Ltd for levering av to boreplattformer for feltet. FMC Technologies produserte og installerte brønnhoder og produksjonsjuletrær.

Drift av feltet[rediger | rediger kilde]

Feltet startet produksjonen i april 2011.

Wood Group Brasil ble valgt av Statoil for å stå for drift, vedlikehold og modifikasjonstjenester for de to Peregrino brønnhodeplattformer. Wood Group Brasils prosjektomfang omfatter både offshore og onshore supporttjenester, og dekker alle produksjonsprosesser og utstyr unntatt boretjenester. Arbeidet blir administrert av Wood Group Brasil, og mer enn 50 lokale arbeidstakere er ansatt for drift, vedlikehold, ingeniørarbeider og andre oppgaver.

Siem Consub vil gi maritim støtte for de første to årene under en fornybar kontrakt for ytterligere ett år.

Seawell, et datterselskap til Seadrill, vil stå for boring av brønnene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]