Pentosefosfatshunten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Pentosefosfatshunten (engelsk "pentose phosphate pathway") er en kjede av reaksjoner som omdanner glukose-6-fosfat til ribose-5-fosfat, samt NADP+ til NADPH (energi) + H+. Ribose-5-fosfat er en veldig viktig sukkermonomer som kreves til biosyntesen av svært mange stoffer, bla. DNA (deoksyRIBOnukleinsyre), RNA, ATP, GTP, NAD(P)H, CoA +++. NADPH er en viktig energikilde, særlig til anabolske reaksjoner som fettsyresyntese, nukleinsyresyntese o.l.

Reaksjonen starter med en oksidativ del, og fortsetter med en ikke-oksidativ. Det er den første delen som reguleres! Det er kun NADPH/NADP+-forholdet som har betydning her, hvor da et lavt forhold stimulerer – mens et høyt forhold hemmer – glukose-6-fosfat dehydroganse; enzymet som katalyserer det første trinnet i shunten. Resten av reaksjonene (reguleres ikke!) og er bare molekylære ommøbleringer som verken bruker eller genererer energi.

Nettoreaksjon etter de 3 første reaksjonene:

   Glukose-6-fosfat + H2O + 2 NADP+   →   Ribulose-5-fosfat + CO2 + 2 NADPH + 2 H+

Ribulose-5-fosfat omdannes videre til ribose-5-fosfat (vha enzymet fosfopentoseisomerase). Hvis cellen har "nok" ribose-5-fosfat omdannes dette da videre til substrater som inngår i glykolysen vha en rekke ikke-oksidative reaksjoner. Netto:

   3 Ribose-5-fosfat   →   2 Fruktose-6-fosfat + Glyseraldehyd-3-fosfat