Pekka og Liisa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Pekka)
Hopp til navigering Hopp til søk

Pekka og Liisa var to brunbjørner som kom fra Rovaniemi i Norra Karelen i Finland, der bjørnejegere skøt og drepte en binne tidlig på våren 1951. Jegerne fant hiet til binna, der det lå to nyfødte bjørnunger som ble kalt Pekka og Liisa. Etter flere mislykkede forsøk på å bringe dem tilbake til naturen, ble de fraktet til Nystuen HøyfjellshotellFilefjell. Pekka måte avlives i april 1962 etter at han kom seg ut, og Liisa etter at hun kom seg ut i april 1969. Deres avkom Vesle-Pekka kom seg ut senere samme året og det ble da besluttet å skyte også han.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bjørnungene ble tatt med til landsbyen og flasket opp av lærer Risanens. Etter en tid hvor de vekte mye oppmerksomhet og ble vant til folk, ble de fraktet til Helsingfors, til generaldirektør O. Talas hvor de ble plassert i hans hundegård. Syv måneder gamle ble de så sendt til Norge og til godseier Treschow på Fritzøehus ved Larvik. Etter planen skulle bjørnene slippes løs i skogene ved Skrim. Her hadde det tidligere vært brunbjørn. Bjørnene ble værende i en innhegning på Fritzøehus en tid.

Så gikk ferden videre og i slutten av oktober 1951 ble de satt i bur på en lastebil og kjørt til Myklevatnet på Skrim. De har nok hatt for mye kontakt med mennesker og ti dager senere svømmer de over Myklevatnet og kommer ruslende inn på gården Arneplass. De to krabatene blir igjen fraktet over vannet og og når skogbestyrer Rønningen hos Treschow vil til å gå så nekter Pekka og Liisa å være alene og følger etter han. Rønningen prøver å lure seg unna og til slutt gir han opp og setter dem i bur igjen. Dagen etter kjøres de tilbake til Fritzøehus. Senere på høsten blir det lagd et hi til dem inne ved Myklevatnet. Pekka og Liisa slår seg til ro for vinteren og blir der til mars 1952. Etter at de våkner av vinterdvalen i mars 1952 holder de seg i området noen uker før de igjen vender tilbake til folk.

Treschow kontakter nå forfatteren Mikkjel Fønhus i Sør-Aurdal og Edvard Elsrud i Hedalen. Et nytt forsøk på utsetting i naturen blir forsøkt, denne gangen skal bjørnene til Vassfaret i Sør-Aurdal. I denne dalen har det tidligere vært en brunbjørnstamme, og på denne bakgrunn ble Vassfaret/Vidalen landskapsvernområde opprettet i 1985. Bjørnene blir fraktet med fly fra Myklevatnet til Sandvannet i Vidalen.

Etter en tid kommer Liisa ruslende inn på gården Fossholm i Ådalen, mens Pekka dukker opp ved Granheim Bilverksted i Begnadalen. Via Edvard Elsrud blir Knut Nystuen kontaktet. Han driver fjellgården og overnattingsstedet Nystuen på Filefjell. Nystuen leier en lastebil og med bjørnene i to kasser på planet går turen til Filefjell. På vei opp til Filefjell har det samlet seg mange skuelystne da bjørnene er blitt kjendiser.

Oppe på Nystuen i Vang i Valdres går de løse og selv om de undersøker området så kommer de tilbake, inntil de en kveld ikke kommer tilbake. På morgenen kommer Pekka ruslende mens Liisa blir funnet igjen på Sletterust.

Det blir derfor lagd en midlertidig innhegning av netting. Kort tid etter rømmer Liisa og får med seg Pekka. De blir observert i full fart opp mot Stogonøse ovenfor Nystuen. Etter litt kommer Pekka ruslende, mens Liisa er borte. Etter en omfattende leting hvor hun også blir etterlyst på radio kommer hun ruslende inn i tunet på gården Haugseter i Espedalen. Her blir hun hentet og kjørt tilbake til Nystuen. For å hindre nye rømninger blir det lagt nettingtak og nettingolv i den midlertidige innhegningen.

Sist i 1953 var en ny bjørnegård i betong ferdig, med badekum, klatretre og to foringshus. Så blir Liisa drektig våren 1958 og får to unger, Knut og Ola. Etter to måneder blir de flyttet til Geiteryggen ved Skien. Lokalt fikk de navnene Bamse og Tasselass. Hva som skjer videre er ukjent.

Pekka våkner fra vinterdvalen i april 1962 og kommer seg ut av bjørnegården. På grunn av forholdene blir det det besluttet å avlive han, og Max Manus som ligger på sin hytte ved Nystuen blir tilkalt og skyter Pekka. Bjørnen blir stoppet ut og er fortsatt på hotellet.

Senere på våren føder Liisa en bjørnunge som blir kalt Vesle-Pekka.

Bjørnene blir stelt av Sigrid Nystuen som er datter av Knut Nystuen. De ble nærmest husdyr for henne. Hun er innom på morgenene for å mate dem og se etter dem. I de tidlige morgentimene danser de og leker, noe turistene ikke får oppleve senere på dagen.

I april 1969 våkner Liisa av vinterdvalen og får opp lemmen mellom hiet og bjørnegården. I bjørnegården er det mye snø og hun klarer å komme seg ut. Det lykkes å få henne tilbake i bjørnegården men noen uker senere kommer hun seg ut på nytt. Ute treffer hun på noen turister, og en av dem blir truffet av en klapp fra Liisa og får skader i skulderen. Vedkommende klarer å komme seg unna, men på grunn av hendelsen blir det besluttet å avlive Liisa og hun blir skutt av Harald Kruge. Han betjener værstasjonen på Varden, ovenfor hotellet.

Etter at Liisa er borte sørger Vesle-Pekka og i juni same år klarer også han å komme seg ut. Han ville ikke tilbake og det blir besluttet å avlive også han. Denne gangen er det Erik Myreng som arbeider på hotellet som rørlegger som får oppdraget.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]